Külföld

„Nincs szüksége bevándorlókra a gazdaságnak”

Nem lehet nyomást gyakorolni egyetlen országra sema saját menekültpolitikája miatt Szijjártó szerint

A nemzetközi szervezetek továbbra is úgy állítják be a migrációt, mintha annak csak pozitív oldalai lennének – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken az OECD párizsi tanácskozásán, hozzátéve: minden országnak magának kell meghatároznia a menekültpolitikáját.

„Nincs szüksége bevándorlókra a gazdaságnak”
Határozott álláspont. Szijjártó Péter és Sztáray Péter államtitkár Párizsban
Fotó: MTI/Borsos Mátyás

Magyarország elmúlt tízéves politikája bizonyította, hogy sikeres gazdaságpolitikához nincs szükség migrációra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a bevándorlók integrálásával kapcsolatos miniszteri szintű tanácskozásán felszólalva. A párizsi eseményen a tárcavezető az MTI szerint hangsúlyozta, a migrációt és a munkaerőpiaci kihívásokat nem szabad összekeverni, a kettőnek semmi köze sincs egymáshoz, és a gazdasági növekedést saját forrásból is el lehet érni.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szervezetek továbbra is téves képet festenek a migrációról, mintha annak csak pozitív oldalai lennének, pedig szerinte az igazság ettől távol áll, miután a migráció súlyos globális biztonsági kockázatot jelent. „Minden olyan nemzetközi szervezeti deklaráció, amely elhallgattatja a migráció biztonsági aspektusait és a migráció jelentette biztonsági kockázatokat, számunkra elfogadhatatlan, beleértve az OECD nyilatkozatát is, miután az a migrációt valótlan színben tünteti fel” – hangsúlyozta, kifejtve: a párizsi székhelyű szervezet úgy tünteti fel a migrációt, mintha annak bármilyen köze lenne a munkaerőpiaci kihívások kezeléséhez.

Szijjártó szerint minden országnak magának kell meghatároznia a migrációs politikáját, s ezen a téren nem lehet sem elvárásokat támasztani, sem nyomást gyakorolni egyetlen országra sem. „A migráció helyett mi az alacsony adókban, a magyar emberek képzésében és a családpolitikában hiszünk” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a kormány fenntartja az alacsony adókat, továbbra is képzési támogatásokkal és költségvetési támogatásokkal segíti a Magyarországon működő vállatokat annak érdekében, hogy technológiai beruházásokat hajtsanak végre, valamint továbbra is erősíti a családok támogatását, és a duális szakképzés rendszerét. „A magyar modell sikerét ezek az intézkedések jelentik, s a magyar modell bizonyítja, hogy egyáltalán nincsen szükség migrációra a munkaerőpiaci kihívások kezeléséhez és a sikeres gazdaságpolitikához” – tette hozzá.

A párizsi tanácskozás szünetében Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Aaron Motsoaledi dél-afrikai belügyminiszterrel és Mattias Tesfaye dán bevándorlásügyi és integrációs miniszterrel.

Röviden

Megerősítette az olasz semmítőszék a hatósági tiltás ellenére Lampedusa szigetén tavaly nyáron kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitányával szembeni eljárás megszüntetését. A testület döntését a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szégyennek nevezte. A római parlament egyik bizottsága hétfőn dönt arról, javasolja-e Salvini mentelmi jogának megvonását, amiért tavaly öt napig nem engedélyezte, hogy az olasz parti őrség egyik hajója migránsokkal kiköthessen.

Harminckilenc migránst vett fedélzetére az Ocean Viking civil mentőhajó pénteken. A migránsokat Líbia partjaitól 65 kilométerre mentették meg a Földközi-tengeren.

Harcosokként is besorozzák az illegális migránsokat a szemben álló felek Líbiában az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerint. A migránsokat gyakran választás elé állítják: vagy beláthatatlan ideig
a táborban maradnak, vagy kimennek a frontra harcolni.

Tavaly 46 százalékkal nőtt a Törökországból Európába vándorló migránsok száma 2018-hoz képest. Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége közölte, tavaly több mint 82 ezer illegális bevándorló próbált belépni Európába.

Halálos késelés történt a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria menekülttáborban. Egy ismeretlen elkövető szóváltás után szúrt agyon egy jemeni férfit.

Magyar férfit késelt meg egy migráns

A német ügyészséghez fordult Magyarország, mert Németországban feltehetően egy bevándorló megkéselt egy magyar férfit a Stuttgarttól nyugatra fekvő Schömbergben – közölte Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár pénteken a Facebookon. Mint írta, a PZ-news hírportál szerint január 4-én egy „arab vagy afrikai” származású férfi dulakodás közben megszúrt egy magyar fiatalembert, majd menekülés közben egy török állampolgárt is megsebesített. A magyar férfi állapota stabil. Menczer közölte, a történtekről a németországi magyar diplomaták a cikkből értesültek, és felvették a kapcsolatot a rendőrséggel. Az államtitkár az M1 csatornán elmondta: ha a magyar áldozatnak segítségre van szüksége, a stuttgarti főkonzulátus és a külügyminisztérium is a rendelkezésére áll. (HSz)

Kapcsolódó írásaink