Külföld

Elhunyt Sir Roger Scruton

Hetvenöt éves korában, vasárnap elhunyt Sir Roger Scruton meghatározó brit konzervatív filozófus. A honlapján megjelent közlemény szerint fél éve küzdött a rákkal.

Elhunyt Sir Roger Scruton
Sir Roger Scruton (1944-2020)
Fotó: AFP/NurPhoto/Guillem Lopez

Sir Roger Scruton 1944. február 27-én született Buslingthorpe-ban, Cambridge-ben doktorált filozófiából és esztétikából. A hagyományos konzervativizmust képviselő The Salisbury Review egyik alapítója, számos ismert sajtóorgánum, köztük a The Times, a The Spectator és a New Statesman szerzője.

A Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagja, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora, 2016-ban a filozófia és oktatás terén szerzett érdemeiért és erőfeszítéseiért lovaggá ütötték. Több mint ötven könyvet írt a politika, az esztétika és az erkölcs témájában, továbbá két opera és egy regénysorozat szerzője.

Magyarul megjelent művei többek között a „Mi a konzervativizmus?”, „A nemzetek szükségességéről”, valamint legutóbb, 2018-ban a „Zöld filozófia. Hogyan gondolkozzunk felelősen bolygónkról?”.

Sir Roger Scruton évtizedekig a brit jobboldal meghatározó alakja volt. Tavaly tavaszig a May-kormány egyik bizottságának vezetője volt, ám visszahívták javadalmazással egyébként nem járó posztjáról, miután egy interjúban védelmébe vette a magyar kormányt, a migrációról és George Sorosról is beszélt.

Az 1980-as években segítette a földalatti akadémiai hálózatok létrejöttét a Kelet-Európában, ezért később cseh állami kitüntetést is kapott.

Tavaly a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök.

A kitüntetést Londonban adta át decemberben Orbán Viktor miniszterelnök, aki méltatásában úgy fogalmazott, Sir Roger Scruton „a szabadságszerető magyar emberek hű barátja volt, és az ma is. Olyan ember, aki tudja, hogy ez a szabadság a nemzetállamokon és a keresztény civilizáción alapul. A magyarok barátja, mert mellettünk áll jóban-rosszban. Ez az igazi lojalitás és ez az igazi barátság. És ezek a dolgok csak a gyakorlatban léteznek”.

Kapcsolódó írásaink