Külföld

A brit baloldalon kitört a hisztéria miután Boris Johnson tanácsadója elismerően beszélt Orbán Viktorról és Magyarországról

Nagyon fájhat a bevándorláspárti, antiszemita kilengéseiről elhíresült brit Munkáspártnak, hogy Nagy-Britannia szorosabb szövetségre lépne Magyarországgal.

A brit baloldalon kitört a hisztéria miután Boris Johnson tanácsadója elismerően beszélt Orbán Viktorról és Magyarországról
Tim Montgomerie
Fotó: AFP/Jonathan Nicholson / NurPh

Ahogy arról a nap folyamán korábban beszámoltunk, Tim Montgomerie, Boris Johnson volt tanácsadója még decemberben Budapesten az mondta a Danube Institute rendezvényén, hogy „Nagy-Britannia különleges kapcsolatra készül az Orbán-kormánnyal a Brexit után”

A brit miniszterelnök egykori tanácsadójának a szavai hamar nagy vihart kavartak az angol balliberális oldal köreiben. Az ügy kapcsán a brit ballib média még azt a hazug mondatot is megengedte magának az egyik kommentárjában, hogy „Orbán Viktor többek között arról híresült el, hogy a zsidó kisebbséget támadta korábban ”, ami bárhogy is nézzük, de arcpirító, minden realitást nélkülöző állítás, hiszen nagyon jól tudja mindenki, hogy soha nem történt ilyen, arról nem is beszélve, hogy Európában Magyarországon él a legnagyobb biztonságban a zsidó kisebbség. 

Montgomerie - aki információink szerint a társadalmi igazságosság kérdéseiben látta el tanácsokkal Boris Johnsont - nagy rajongója a magyar család-és népesedéspolitikának, valamint mindig is nagyon tetszettek neki az Orbán-kormány modern liberalizmusra adott válaszai. Montgomerie decemberi budapesti szereplése alkalmával kulcsfontosságú európai államnak nevezte Magyarországot Franciaország mellett. Szerinte Boris Johnson ennek a két országnak a kormányával szeretne különlegesen szoros bilaterális kapcsolatot kiépíteni a Brexit után. 

Miután Montgomerie kijelentései a nap folyamán nagy visszhangot keltettek az angol és magyar sajtóban is, a brit Munkáspárt egyből kirakati hisztériába kezdett, és a tanácsadó elbocsátását kérte Johnson kabinetjétől. A brit kormányszóvivő egyből reagált a munkáspárti sirámokra, és tudatta, hogy Montgomerie a választások óta egyelőre még nem tért vissza pozíciójába. Tanácsadói mandátuma a választásokig tartott, de nem kizárt, hogy újra megbízást kap Boris Johnson kormányában. 

A munkáspárti politikusok részéről is elkezdődött a szokásos címkézés, és amellett, hogy alaptalanul szélsőjobboldalinak és antiszemitának titulálták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, Montgomerie kijelentéseit megvetendőnek nevezték. Azért igencsak képmutató ez pont attól a párttól, amelynek a vezetője az a Jeremy Corbyn, aki híres durván antiszemita, és radikálisan bevándorlás-és iszlámpárti megszólalásairól.

Jon Trickett munkáspárti képviselő például így reagált Montgomerie szavaira:

„Megengedhetetlen, hogy antiszemita és iszlamofób retorikát gyakorló, a migránsokat és a menekülteket támadó, valamint az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét aláásó kormányt vegyen védelmébe”

Kapcsolódó írásaink