Külföld

Nagy-Britannia különleges kapcsolatra készül az Orbán-kormánnyal a Brexit után

Boris Johnson brit miniszterelnök egyik vezető tanácsadója még december 17-én, a Danube Institute budapesti konferenciáján azt hangoztatta, hogy a brit kormány a Brexit után különleges kapcsolatot szeretne ápolni Orbán Viktorral és kormányával. 

Nagy-Britannia különleges kapcsolatra készül az Orbán-kormánnyal a Brexit után
Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Boris Johnson brit kormányfő
Fotó: MH/Európai Tanács

A Buzzfeed cikke szerint Tim Montgomerie szeptember óta dolgozik Boris Johnson tanácsadójaként, kiemelt területe a társadalmi igazságosság. Az egykor újságíróként dolgozó Montgomerie szerint nagyon imponáló a magyar kormány előrelátása a liberalizmussal kapcsolatban.

Johnson tanácsadója december 17-én járt Budapesten a Danube Institute meghívására, ahol egy, a brit választásokat elemző konferencián vett részt. 

„Úgy vélem, hogy Boris Johnson komoly energiákat fog fektetni a bilaterális kapcsolatok ápolásába a kulcsfontosságú európai országokkal. Ezek közül kiemelten fontos lesz a Franciaországgal való kapcsolat, illetve kiemelten jelentős lesz a budapesti kapcsolat”

- emelte ki Montgomerie a konferencián, aki szerint Budapest és Magyarország Nagy-Britanniával egyetemben korán felvetette a liberalizmus határainak kérdését.

Objektum doboz

Objektum doboz

Montgomerie korábban kiemelten dicsérte a magyar családpolitikát is, és követendő példának nevezte a magyar kormány demográfia-ügyben tett erőfeszítéseit.

Objektum doboz

Montgomerie gyakran emlegeti egy lapon Trumpot, Johnsont és Orbán Viktort, ugyanis szerinte mindhárom politikus kulturális és gazdasági szolidaritásra törekszik. A tanácsadó úgy látja, hogy mindez összhangban áll a tradicionális konzervativizmussal, hiszen politikájuk középpontjában az individualizmus és az egyén boldogulása, jóléte áll, azaz a közszolgáltatások, a családok és a közösség megerősítése, amely a nemzetet előbbre valónak tartja a bevándorlóknál.