Külföld

Az Egyesült Államok légicsapása végzett Irán egyik legfontosabb tábornokával

Kemény válaszlépés várható az iraki fővárosban végrehajtott amerikai légitámadások után, amelyben meghalt egy iráni tábornok is - közölte pénteken Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

Az Egyesült Államok légicsapása végzett Irán egyik legfontosabb tábornokával
Kászim Szulejmáni tábornokot Irán második legbefolyásosabb emberének tartották a szakértők Hamenei ajatollah mögött
Fotó: AFP/Anadolu/Pool/Iranian Supreme Leader Pr

„(Kászim Szulejmáni tábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokának) mártírhalála az elmúlt évek fáradhatatlan munkájának a jutalma. (.) Ha Isten is úgy akarja, életműve és életútja nem szakad itt meg, könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra” - írta fárszi nyelven Twitter-oldalán a legfőbb iráni vezető.

A Hamenei közleményét ismertető iráni állami televízió szerint a legfelsőbb vezető Szulejmánit az „ellenállás nemzetközi arcának” nevezte. Halála miatt az ajatollah háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Ali Hamenei - Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel egybehangzóan - arra figyelmeztetett, hogy Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást. „Minden ellenségünknek tudnia kellene, hogy az ellenállás dzsihádja kettős motivációval folytatódni fog, és harcosainkat végső győzelem várja a szent háborúban” - írta Hamenei közleményében.

„A Szulejmáni parancsnokot meggyilkoló amerikai terrorista erők kegyetlensége és ostobasága (.) kétségkívül tovább növeli az (Egyesült Államok és Izrael elleni) ellenállást a térségben és világszerte” - áll az iráni külügyminiszter közleményében.

A Fox amerikai televízió előzőleg jelentette, hogy Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A bagdadi nemzetközi repülőtér elleni támadásban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, és amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

A támadásban meghalt Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője
A támadásban meghalt Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője
Fotó: CNN

A Pentagon szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel végrehajtott „csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a jövőbeni támadásoktól”. A Pentagon információi szerint ugyanis Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes szerint a parancsnokra a repülőtérre vezető egyik úton csaptak le felfegyverzett drónnal. Szulejmáni Libanonból vagy Szíriából érkezett repülőgépen, kiszállt a gépből, és átült abba a gépkocsiba, amelyben Muhandisz és mások tartózkodtak.

A Kudsz egység parancsnokhelyettese vette át Szulejmáni helyét

Ali Hamenei Eszmáíl Gáánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egységének parancsnokhelyettesét nevezte ki Szulejmáni helyére pénteken - számolt be az iráni állami média. Hamenei közleményében hangsúlyozta, hogy a külföldi és titkos műveletekért felelős Kudsz egység programja és feladatköre nem változik.

Gááni 1997-től volt a Kudsz második embere. Szulejmánival együtt nevezték ki a csoport élére.

Az új parancsnok 2017-ben azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök Iránnal szembeni fenyegetései ártani fognak Amerikának. „Sokakat eltemettünk, ahogyan Trump is, és tudjuk, hogyan harcoljunk Amerika ellen” - húzta alá akkor.

Tovább mélyülhet az iráni-amerikai konfliktus

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint Szulejmáni célzott csapással történt megölése erőteljes iráni megtorlást válthat ki a térségbeli amerikai érdekek ellen, és elmélyítheti az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktust, veszélybe sodorva az Irakban, Iránban és másutt állomásozó amerikai erőket.

„Játszmájával Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokat a legveszélyesebb helyzetbe taszította a térségben” - írta a Telegram közösségi portálon Hesszameddin Asena, Haszan Róháni iráni elnök tanácsadója. „Bárki lépi is át a tiltott vonalat, számolnia kell a következményekkel”.

Az iráni állami televízió kommentárjában az is elhangzott, hogy „a térség népe nem fogja tovább tűrni az amerikai jelenlétet”.

Az iráni külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő bagdadi svájci nagykövetet Szulejmáni megölése miatt - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Irán számára a tábornok nemcsak egy harctéri parancsnok volt, de a nemzeti büszkeség és az amerikai szankciók elleni szembenállás jelképe is. Az al-Kudsz támogatta Szíriában Bassár el-Aszad elnököt és az iraki kurdokat a Szaddám Huszein néhai diktátor elleni harcukban. Brigádjai Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének vannak alárendelve, akié az utolsó szó minden stratégiai ügyben az iráni alkotmány értelmében.

Bagdadban a kormányellenes tüntetők örömujjongással fogadták a tábornok halálhírét

Több tucat iraki tüntető énekkel, tánccal ünnepelte péntek reggel a megölt iráni tábornok halálhírét - jelentette az AFP francia hírügynökség fotósa a helyszínről. „Kászim Szulejmáni, eljött az isteni győzelem” - skandálták a bagdadi kormány és iráni támogatója ellen három hónapja tüntetők az iraki főváros Tahrír terén.

A közelmúlt tüntetéseinek során közel 460-an haltak meg és 25 ezren sebesültek meg.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is közzétett a Twitter mikroblog portálon egy videót az ünneplő bagdadi tüntetőkről. „Irakiak, igen, irakiak táncolnak az utcán a szabadságért, hálásak, hogy Szulejmáni tábornok nincs többé” - írta kísérő üzenetében Pompeo.

Objektum doboz

„Szulejmáni tábornokot az amerikai-cionista ellenség ölte meg, amikor nem tartózkodott a harcmezőn” - írta pénteken közleményében a palesztin Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért palesztin szervezet részvétét fejezte ki a tábornok halála miatt, akit a palesztin ellenállás támogatójának nevezett.

Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter péntek reggelre tanácskozást hívott össze az ország katonai és hírszerzési vezetőivel a Szulejmani elleni csapás miatti biztonsági kérdések megvitatására - írta a Jerusalem Post című izraeli lap. Ezen részt vesz Aviv Kohavi vezérkari főnök is.

Értesülések szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő várhatóan megszakítja görögországi látogatását, és visszatér Izraelbe.

Haszan Róháni iráni elnök az iráni állami televízió közlése szerint kijelentette, hogy a Szulejmáni elleni támadás után Irán még keményebben fog ellenállni az amerikai terjeszkedésnek, és még erőteljesebben fogja védelmezni az iszlám értékeit. Hozzátette: Irán és a „térségbeli szabad államok” bosszút állnak a tábornok haláláért.

„Iránnak nem éri meg hagyományos háborút kiprovokálnia”

Iránnak a történtek után sem éri meg konvencionális háborút kiprovokálnia - mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője pénteken azt közölte: kemény válaszlépés várható a légitámadások után, amelyekben meghalt egy iráni tábornok is.

Szalai Máté szerint az a legvalószínűbb, hogy amerikai létesítmények, támaszpontok ellen lesznek támadások, de az sincs kizárva, hogy ennél is nagyobb lesz a válasz.

Úgy fogalmazott, hogy „puskaporos a helyzet”, a történteknek nagy a politikai, szimbolikus súlyuk.

Kapcsolódó írásaink