Külföld

Újra nyitva a migránsok előtt az olasz kikötők

Matteo Salvini szerint őrültség, hogy a római kormány még a közigazgatási bíróság döntésével is szembemegy

Engedett az Európai Unió nyomásának a római belügyminisztérium, és megnyitotta a szicíliai Messina és Pozzallo kikötőit az Ocean Viking és az Alan Kurdi német NGO-hajók előtt.

Újra nyitva a migránsok előtt az olasz kikötők
Az Ocean Viking veterán migránsszállító: a német civilek hajója Líbia környékéről szedi fel és hordja a migránsokat Olaszországba, az új, bevándorláspárti római kormány pedig egyre inkább támogatja ebben az NGO-szervezeteket
Fotó: AFP/Gabriele Maricchiolo

A tárca jelentése megjegyezte, hogy „az Európai Bizottság életbe léptette a újraelosztási eljárást az Alan Kurdi fedélzetén lévő 61, illetve az Ocean Vikingen tartózkodó 60 személlyel kapcsolatban.” Ugyancsak a belügyminisztérium híradásai szerint Németország és Franciaország már jelezte szándékát, hogy befogadja az érkezők egy részét. Miután kedd este kiadták az engedélyt, a kikötés szerda reggel kezdődött meg az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet együttműködésével. Orlando Leoluca, Palermo polgármestere a civil hajókkal kapcsolatban a napokban így nyilatkozott: „Városunk befogadó, minden kikötőjének nyitva kell állnia.”

Az Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt koalíciója szembemegy Matteo Salvini volt belügyminiszter határvédelmi intézkedéseivel. Pár napja egyébként a római miniszteri (közigazgatási) bíróság megerősítette, hogy a civil hajóknak abban az országban kell kikötniük, ahonnan származnak.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke bírálta a kormány döntését. Őrültségnek nevezte az olasz kikötők újbóli megnyitását az NGO-hajók előtt és bűnrészességgel vádolta a kormányerőket.

Kapcsolódó írásaink

Fenyegető migránshelyzet

ĀMár nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte Bakondi György

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom