Külföld

Orbánt dicséri a Politico

A Politico 28-as listát adott közzé, melyben összegyűjtötték azokat az embereket, akik a leginkább formálják, felrázzák és felkavarják Európát. Ezen politikai és közéleti szereplőket három kategóriába sorolták, a csinálókéba, a rombolókéba és az álmodozókéba, vizionáriusokba, látnokokba.

Orbánt dicséri a Politico
Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkerült a Politico 28-as listájára
Fotó: JULIEN WARNAND / POOL / AFP

A kreatív, innovatív, merész tervekkel rendelkezők között Orbán Viktor a második helyet kapta a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg mögött. A harmadik a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire lett.

A Politico a magyar miniszterelnökhöz rendelt szócikkben méltatja az ország vezetőjét, többek közt az alábbi módokon: „Bár Orbán olyan nacionalista politikusok példaképe, mint Jarosław Kaczyński és Matteo Salvini, üzenete az európai jobbközépen is szimpatizánsokra talált. Noha az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, annak 13 EP-képviselője továbbra is a néppárti frakcióban ül.”

Kiemelik Orbánról fogékonyságát aziránt, hogy milyen jól tud leegyszerűsített politikai üzeneteket megfogalmazni, mint az illiberális demokrácia, a keresztény Európa vagy akár a Stop Soros. Mindenkit egy-egy jelzővel illettek, Orbáné a „szlogenalkotó” lett.

Hozzáteszik, hogy a magyarok „erős embere” kiválóan választ küzdelmeket az Európai Unióval, ezért vált Orbán a nacionalizmus mérvadó képviselőjévé, annak ellenpontjaként, amit ő az Európai Unió nemzetállamokon való áthidalásaként ír le.

Az úgynevezett „csinálók” listáján első lett a dán Margarete Westhager, a digitális korszakért felelős európai bizottsági alelnök, aki korábban az uniós versenyügyi biztosi tisztséget töltötte be. Utána Christine Lagarde következik, az Európai Központi Bank elnöke, majd Vlagyimir Putyin, Boris Johnson, Angela Merkel és végül Ursula van der Leyen.

A rombolók között (noha ez számukra nem feltétlenül jelent negatív rombolást, inkább megváltoztatásról van szó) az első Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója, aki az egész brit politikai rendszert tervezi átalakítani. A második helyen Robert Habeck, a német Zöldek társelnöke, a harmadik pedig Davis Marcus, a Facebook tervezett kritopénze, a Libra bevezetéséért felelős menedzser áll.

Kapcsolódó írásaink

Donald Tusk vezeti majd a Néppártot

ĀTisztújító kongresszust tart mától Zágrábban a jobbközép szövetség, az Európai Tanács leköszönő elnöke egyedül száll versenybe Joseph Daul pozíciójáért

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom