Külföld

Morales Mexikóba menekült

Elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban - tudatta helyi idő szerint hétfő éjjel a mexikói külügyminiszter.

Morales Mexikóba menekült
Morales a gépen, egy mexikói zászlót tartva
Fotó: Twitter

 „Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” - írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

Objektum doboz

Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

Bolíviában közben a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezése érdekében, mert éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy „most itt a polgárháború”.

Morales bolíviai elnök lemondását követően kedden a latin-amerikai ország védelmi minisztere, Javier Zavaleta López is távozott tisztségéből.

Zavaleta videóüzenetben jelentette be lemondását a Twitteren. Döntését az elmúlt napok eseményeivel indokolta.
„Az állam, amelyet felépítettünk, egy olyan Bolívia, ahol a hadseregnek a nép oldalán kellene megvédenie hazáját, nem pedig a néppel szemben” - mondta. Hozzátette: sohasem utasította a katonaságot arra, hogy lépjen fel a néppel szemben, és soha nem is fogja megtenni.

A távozó tárcavezető felszólította Carlos Mesát, az októberi vitatott elnökválasztáson alulmaradt konzervatív ellenzéki jelöltet, illetve Luis Fernando Camacho ellenzéki vezetőt, hogy találjanak békés kiutat a válságból.

„Az erőszak nem válasz és nem megoldás” - mutatott rá a 49 éves Zavaleta, aki 2018 januárja óta állt a védelmi minisztérium élén.

A baloldali Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután az országon a választásokat követően három hétig véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről, mert az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokat és potenciális csalást észlelt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Ő volt az ország első őslakos államfője.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom