Külföld

Politikai cenzúra Rómában

Az olasz jobbközép szövetség szerint veszélyben a szólásszabadság

A legkegyetlenebb ideológiai cenzúra bevezetése zajlik Olaszországban, veszélyben a szólásszabadság – vallják a jobbközép képviselői. Ezentúl a nemzeti identitásra, a családra vagy a tradicionális értékekre vonatkozó kijelentések gyűlöletbeszédnek minősülnek.

Politikai cenzúra Rómában
Giorgia Meloni
Fotó: MH

Az olasz szenátusi aulában 151 igennel és 98 tartózkodással megszavazták a gyűlöletbeszéd megfékezésére hivatott rendkívüli parlamenti bizottság felállítását. Liliana Segre volt szenátor, a koncentrációs tábor túlélője nevéhez fűződik a kezdeményezés, akit elmondása szerint naponta több száz támadás ér a világhálón. A bizottság felállításának lelkes támogatói voltak Emma Bonino, Laura Boldrini, Monica Cirinna baloldali politikusok, akik a migráns- és LMBTQ-jogok élharcosai. A törvényjavaslat által felállított rendkívüli parlamenti bizottság azokat az internetes hozzászólásokat figyelné és büntetné, amelyek antiszemita, rasszista vagy egyéb intoleráns megnyilvánulásokat tartalmaznak, valamint a más etnikumú, vallású vagy nemi identitású személyek, illetve társadalmi csoportok elleni gyűlöletre, illetve erőszakra bátorítanak.

A gyűlölet megfékezését célzó törvényjavaslatot a jobbközép hozzájárulása nélkül szavazták meg, mivel a Liga, a Fratelli d’Italia (FdI – Olasz Testvérek) és Forza Italia tagjai egyhangúlag a tartózkodást választották. A szenátusi aulában folytatott vita során Davide Faraone baloldali képviselő felszólalásában azzal vádolta a Ligát, valamint az FdI-t, hogy a gyűlölet gyárává változtatta az országot.

Míg a baloldal tapssal ünnepelte a törvényjavaslat elfogadását, addig jobbközép tagjai kifogásolták a törvény szövegének megfogalmazását, mondván: a szólásszabadság megnyirbálásának veszélyét sejtik. „Nem akarunk szájzárat vagy állami rendőrséget” – mondta felháborodottan Matteo Salvini, a Liga elnöke, majd kifejezte az iránti aggodalmát, hogy könnyen rasszizmussal vádolhatják az „elsők az olaszok” kijelentéséért. „Nem vagyunk rasszisták, de a törvény szövege egyértelműen a politikai cenzúra eszköze” – mondta Giorgia Meloni, majd kifejtette, hogy pártja kizárását eredményezheti a törvény. Felmerül a kérdés, nem minősül-e majd gyűlöletbeszédnek, amikor a nemzeti identitás, a család vagy a tradicionális értékek védelméről beszélünk – fejezte ki aggodalmát a Fratelli d’Italia elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több migránst fogad Róma

ĀAz új kormány vagy hülyének nézi az olaszokat, vagy tehetetlen, vagy az embercsempészek cinkosa – figyelmeztetett Matteo Salvini volt belügyminiszter