Külföld

Ismét Magyarországot támadó cikket írt Soros firkásza

Ismét Budapestről próbálják meg Orbán Viktor kormányát külföldön befeketíteni. Soros blogja megint zárójelbe tette a sajtóetikai szabályokat, fittyet hányt a tájékoztatás alapelveire.

A 444 példátlan médiamanipulációt követett el a napokban: miután Benjamin Novak (magyar nevén: Novák Benjámin) nevű munkatársuk írt egy, a magyar kormány ellen irányuló cikket a New York Timesba, úgy szemlézték vissza, mintha az az amerikai napilap szellemi terméke lett volna, és az Egyesült Államokban is már Magyarországgal foglalkoznának.

Miután a trükk kiderült, a 444 nemhogy bocsánatot kért volna, ott folytatta a trükközést, ahol abbahagyta. Pedig sajtóetikailag finoman szólva sem volt helyénvaló a lépésük, arról nem is beszélve, hogy az írás szemmel láthatóan azzal a céllal született meg, hogy a magyar kormányhoz közel álló személyeket besározza.

Természetesen a cikket a teljes ellenzéki propagandamédia átvette, úgy, hogy említést sem tettek arról, hogy az eredeti cikket a 444 alkalmazottja írta.

A kritikák ellenére az amerikai üzletember blogja vasárnap eljátszotta ugyanazt, mint egy hete, azzal a különbséggel, hogy az újabb mocskolódó cikk ezúttal magyar nyelven is megjelent a New York Times felületén.

A szerző ezúttal is - két társával egyetemben - Benjamin Novak, a célpont pedig ezúttal is a jobboldali kormányzat, így a forgatókönyv lényegében ugyanaz, mint korábban volt. A módszerek is teljesen megegyeznek: Sorosék ezúttal is olyan szóösszetételeket használtak, mint "a New York Timesban arról írnak", vagy "állapítja meg a cikk," azt sugallva, hogy az amerikai napilap komolyan érdeklődne Magyarország iránt.

Ebben semmi meglepő nincs, hiszen Novak édesapjával karöltve évek óta hergeli az amerikaiakat Orbán Viktor polgári kormánya ellen.

A család egyébként erősen be van ágyazva a hazai-nemzetközi balliberális politikai elitbe, hiszen Novak apjának, Alhambrában (Kalifornia Államban) az Amerikai Magyar Baptista Gyülekezet lelkészeként az a legnagyobb problémája, hogy kevés állami támogatás érkezik Iványi Gábor el nem ismert egyházának bankszámlájára.

Mint ismert, az Országgyűlés által elfogadott, magyarországi egyházakról rendelkező törvény nem sorolja Iványi Gábor, evangélikus lelkész, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő felekezetét, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) az úgynevezett bevett egyházak közé, ami miatt a szervezet komoly állami pénzektől esik el. Az sem feltétlenül mellékes, hogy Iványi azzal a Donáth Lászlóval (evangélikus lelkész, volt MSZP-s parlamenti képviselő) ápol baráti kapcsolatot, aki a momentumos Donáth Anna édesapja.

Az pedig a bónusz, hogy Benjamin Novakot az a Stiller Ákos segítette a cikk összeállításában, aki korábban a HVG fotóriportere volt.

Kapcsolódó írásaink

Trump bukását várja Soros

ĀA milliárdos szórja a pénzt az amerikai elnök elleni lobbira, és diktátoroknak tartja azokat, akik szembeszállnak a nyílt társadalom és a korlátlan bevándorlás ötletével