Külföld

Nem akar engedni Kurznak az Osztrák Szabadságpárt

A néppárti politikus már a Zöldekhez és a baloldalhoz közeledik – nyilatkozta lapunknak Harald Vilimsky FPÖ-főtitkár a bevándorlásellenes belügyminiszter körüli vitáról

Nem hivatalosan már javában zajlik a szeptemberi osztrák választás kampánya. A győzelemre esélyes Sebastian Kurz a tévében üzent volt szövetségesének, és kemény választ kapott.

Nem akar engedni Kurznak az Osztrák Szabadságpárt
Herbert Kickl szerint a Szabadságpárt megtartaná a belügyi tárcát
Fotó: AFP/Georg Hochmuth

Folytatódott az adok-kapok az egykori koalíciós partnerek, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) között. A nagyjából másfél évet megélt szövetség az EP-választás utáni napokban bukott el, Sebastian Kurz néppárti kancellár ugyanis elvesztette a bizalmatlansági indítványt, amit az FPÖ is támogatott. Az ügy háttere, hogy a kampányban Heinz-Christian Strache FPÖ-s alkancellár lemondásához vezetett egy kiszivárgott videó keltette botrány, Kurz pedig – zárt ajtók mögött – Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter távozásához kötötte az együttműködés folytatását, s erre válaszul az összes FPÖ-s miniszter lemondott. Kurz nemrég egy interjúban azt mondta, nem zárja ki az újabb együttműködést az FPÖ-vel, amennyiben Kickl nem lesz tagja a kormánynak.

Az FPÖ meghatározó politikusai élesen reagáltak a szigorú bevándorláspolitikát folytató, rendpárti belügyér elutasítására, Strache például úgy fogalmazott: Kurz megmutatta a valódi arcát.

Egy csütörtök este megjelent interjúban maga Kickl ment tovább, amikor azt mondta, az ő belügyminisztersége az FPÖ együttműködési feltétele. Hangsúlyozta, az FPÖ kész újraalakítani a koalíciót, de kulcskérdésnek tartja a belügyi tárca szabadságpárti kézben tartását. „Ha folytatni akarjuk, nem lehet kicserélni azokat az elemeket, amelyek sikeresek voltak” – üzente Kurznak. Norbert Hofer FPÖ-elnök visszafogottabban fogalmazott, hangsúlyozva, hogy továbbra is nyitottak az együttműködés folytatására, a részleteket pedig majd a szeptember 29-i előrehozott választások eredményének fényében tárgyalják meg.

„Kurz már arra készül, hogy a Zöldekkel fog kormányozni, ezért tesz lépéseket balra” – nyilatkozta lapunknak Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára. A hagyományos néppárti-szociáldemokrata (ÖVP-SPÖ) nagykoalíció újjáalakulásával kapcsolatos felvetésünkre úgy fogalmazott: az SPÖ jelenleg jóval gyengébb, mint Kurz pártja, így az is egy lehetőség, hogy velük szövetkezne. Azzal kapcsolatban, hogy az osztrák sajtóban éppen most került elő újra a téma, hogy a Kickl-vezette belügyminisztérium miatt a külföldi társszolgálatok megbízhatatlannak tartják az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT), Vilimsky megjegyezte, „az osztrák sajtó nagyrésze mindent megtesz, hogy megakadályozza egy újabb ÖVP-FPÖ koalíció megalakulását”.

A belügyminisztérium egyébként a megelőző 17 évben néppárti volt, a kormány bukásakor az is kiderült, hogy pártjában sokan bírálták Kurzot, amiért átengedte a tárcát. Kickl akkor arról is kitálalt a sajtónak, hogyan akarta a kancellár megakadályozni a legszigorúbb intézkedéseit a migráció korlátozására. A belügyminiszter Kurz tiltakozása ellenére csökkentette például a menedékkérők órabérét. Amikor felállt az Alexander van der Bellen államfő által kinevezett szakértői kormány, az új tárcavezető egyik első intézkedése volt az órabér visszaállítása. A Neuwal.at osztrák szakportálon olvasható legfrissebb, július 19-i felmérés szerint egyébként az ÖVP 37, az SPÖ 22, az FPÖ 19 százalékon áll. Újra visszakerülhetnek 12 százalékkal a parlamentbe a korábbi pártszakadás miatt nagyot bukó Zöldek, a liberális NEOS pedig hét százalékra számíthat. A kampánynak egyelőre – ahogy a Tichys Einblick német véleményportál rámutatott – nincs olyan központi témája, mint 2017-ben a migráció volt. Meghatározó kérdés lehet ugyan a klíma, de kevésbé megosztó és mobilizáló, hiszen a probléma meglétét egyetlen párt sem vitatja, legfeljebb a megoldásról vannak részben eltérő elképzeléseik.

Kapcsolódó írásaink