Külföld

Korrupt portugál tisztviselőt foglalkoztat Gyurcsányné

Gyurcsány Ferenc felesége két akkreditált asszisztense egyikének nem magyar szakembert választott, hanem egy portugál férfit, Jose Alberto Alves Pereirát.

Korrupt portugál tisztviselőt foglalkoztat Gyurcsányné
Korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz Gyurcsányné
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Jose Alberto Alves Pereira a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének - konkrétan a delegációvezetőnek - volt tanácsadója az előző EP-ciklusban, és nyomoz ellene a portugál rendőrség - írja az Origo.

A tanácsadó ugyanis, akihez Gyurcsányné annyira ragaszkodott, 2014-2015 környékén mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, és hogy ezt leplezze még dokumentumokat is hamisított. Ezért kellett távoznia a portugál küldöttségtől. Nem csak névrokonságról van szó - hivatkoznak a V4NA nemzetközi hírügynökség információira.

Július elején Strasbourgban megalakult az új Európai Parlament, így a képviselőknek lehetőségük nyílt asszisztenseket maguk mellé venni. Az uniós szerv honlapján található információk szerint a politikusok maguk választhatják meg munkatársaikat, akiknek a foglalkoztatására maximum havi 24 526 euró összeget különít el az EP. A képviselők akkreditált, valamint helyi asszisztenseket is igénybe vehetnek: előbbiekből hármat, esetleg négyet lehet alkalmazni, őket közvetlenül a Parlament foglalkoztatja; míg utóbbiak az adott tagállamban teljesítenek szolgálatot. Nem korlátozott, hogy egy képviselő csak saját hazájának állampolgárait nevezheti ki segítőnek, ebből következően szabad a pálya azoknak, akik inkább külföldieket szeretnének foglalkoztatni sajátjuk helyett. A DK-s párttársaival együtt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetség csoportjába (S&D) beülő Gyurcsányné is ebbe a körbe tartozik.

A politikus EP-adatlapján két akkreditált asszisztens neve olvasható: Ördög Alexandráé, valamint Jose Alberto Alves Pereiraé. Előbbi korábban a Demokratikus Koalíció aktivistája volt, többször is Gyurcsány Ferenc társaságában mutatkozott.

Pereira az előző uniós ciklusban az S&D képviselőcsoportjához tartozó portugál Szocialista Párt (PS) küldöttségének tanácsadója volt. Már önmagában az is komoly kérdéseket vet fel, hogy Gyurcsányné miért éppen egy portugál férfit választott segítőjének, azonban Alves Pereira előéletét megismerve csak tovább sokasodnak a kérdőjelek. A szocialista tanácsadó ugyanis egy súlyos korrupciós botrány főszereplője, amellyel kiemelten foglalkozott a portugál média. Gyurcsányné újdonsült asszisztense mintegy 20 ezer eurót tulajdoníthatott el a Madeira, -és az Azori-szigetekről érkező parlamenti látogatóktól. Összesen 12 látogatásról, és 378 személyről volt szó. A botrány komoly fordulatot vett azzal, hogy Alves Pereira lett a lisszaboni DIAP által indított nyomozás első számú gyanúsítottja,a bűnüldöző hatóság a szocialista küldöttség jogellenes pénzfelhasználását vizsgálta.

Az Observador kiemelte, hogy Gyurcsányné segítője meghamisította az Európai Parlamenttől, az S&D-től, az utazási irodáktól származó eredeti dokumentumokat, jellemzően a látogatók utazási, valamint szállásköltségeit manipulálta. Mindig figyelt arra, hogy készpénzben fizessenek neki azért, hogy ne lehessen követni a kifizetéseket. A lap szerint az esetre valamikor 2014-2015 környékén került sor, ugyanakkor kiemelték, hogy a történet vélhetően egészen a 2000-es évek végéig nyúlik vissza, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az ellopott összeg ennél lényegesen nagyobb lehet. A gyanú szerint a portugál tanácsadó több frakciótag aláírását is meghamisította, így többek között Liliana Rodrigues, Ricardo Serrão Santos, és Ana Gomes, korábbi EP-képviselőét, utóbbi ezt meg is erősítette az Observadornak.

A PS delegációját valamikor 2015 és 2016 között értesítették a szabálytalanságokról, azonban a belső ellenőrzésre csak 2018-ban került sor. Az ügy vége az lett, hogy a PS delegációja felfüggesztette Alves Pereirat a pénzügyi tevékenységek végzésétől, így elvonták tőle a parlamentbe látogató csoportok támogatásainak operatív és pénzügyi irányítását. Ennek ellenére többször részt vett ezt követően az EP brüsszeli ülésein.

A lap áprilisi cikkében azt írta, pártbeli forrásokra hivatkozva, hogy a portugál tanácsadó szerződése június 30-án amúgy is lejár. Ez így történt, csakhogy Jose Alberto Alves Pereira nem tűnt el, csak Gyurcsányné mellé került.

DK: Köszönjük a tájékoztatást

Rendkívüli és különleges pillanat ez a mostani, mert először mondunk köszönetet az Origo.hu-nak. Mai cikkük szerint korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz Dobrev Klára Brüsszelben. Erről a tényről nem volt tudomásunk, köszönjük, hogy felhívták a figyelmünket egy súlyos problémára. Intézkedni fogunk - írja a DK közleményében.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői, köztük Dobrev Klára, a Parlament megalakulását követően négy déli országcsoporthoz tartozó, korábban az S&D frakciónál dolgozó munkatársat vettek fel egy-három hónapnyi időtartamra. A megbízás célja az volt, hogy a korábbi német frakcióvezetést váltó spanyol frakcióvezetés és a mögötte álló déli tagállamok képviselőinek politikáját jobban megértsük. Ezért pár hónapnyi időtartamra alkalmazunk két olasz, egy portugál, és egy görög munkatársat. Szerződéseik a következő hetekben lejárnak, azokat nem hosszabbítjuk meg, segítségüket köszönjük. Mindezzel együtt köszönjük, hogy az Origo felhívta a figyelmünket arra, hogy Jose Alberto Alves Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. Mi ezt nem ismertük. Az Origo tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár - áll a szövegben.

Kapcsolódó írásaink