Külföld

Szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott Trócsányi jelölése

Szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott döntés Trócsányi László volt igazságügyi miniszter uniós biztosnak jelölése - mondta a Századvég Alapítvány nemzetközi elemzője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott Trócsányi jelölése
Trócsányi László uniós biztosként olyan munkával tudna hozzájárulni az Európai Bizottság (EB) feladataihoz, amely az eredeti küldetéséhez terelhetné vissza a testületet - fogalmazott Halkó Petra
Fotó: MH/Ficsor Márton

Trócsányi László uniós biztosként olyan munkával tudna hozzájárulni az Európai Bizottság (EB) feladataihoz, amely az eredeti küldetéséhez terelhetné vissza a testületet - fogalmazott Halkó Petra.

Mint mondta, Ursula von der Leyen, az EB új elnöke a testület tagjelöltjei tekintetében precedens nélküli kérést intézett a tagállamok felé, miszerint egy helyett két személyt, egy női és egy férfi jelöltet állítsanak. A megválasztott EB-elnök azzal indokolta kérését, hogy nemi kiegyensúlyozottságot szeretne teremteni az Európai Bizottságban - fűzte hozzá.

Női szempontból ez egy üdvözlendő lépés, ugyanakkor nem biztos, hogy a nemek kérdése döntő jelentőségű kellene, hogy legyen egy szakpolitikailag jelentős testületben - mutatott rá Halkó Petra.

A műsorban elhangzott, hogy augusztus 26-ig kell megnevezniük az európai uniós tagországoknak azokat a politikusokat, akiket az Európai Bizottság tagjának jelölnek, őket szeptemberben hallgatják meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a listáról pedig várhatóan októberben szavaz az EP, azután pedig a tagállami kormányokat tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Kapcsolódó írásaink