Külföld

Védelmezi az ENSZ a migránsmentőket

A világszervezet szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő civilek szerepe rendkívül fontos,és felszólította a tagországokat, hogy ne büntessék munkájukért az NGO-kat

Dupla annyian érkeztek a Frontex adatai szerint a nyugat-balkáni útvonalon illegálisan Európába az idei első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az ENSZ pedig felszólította tagországait, hogy azok ne büntessék a migránsokat hajóval mentő humanitárius civil szervezeteket.

Védelmezi az ENSZ a migránsmentőket
Migránst ellenőriznek Málagában. Egyelőre nem javul a helyzet a Földközi-tengeren
Fotó: AFP/NurPhoto/Guillaume Pinon

Enyhén emelkedett júniusban az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma az előző havi adatokhoz képest – derül ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) csütörtökön közzétett adataiból. A jelentés szerint június­ban 8300-an érkeztek az Európai Unióba, ami hatszázalékos növekedést jelent a májusi adatokhoz képest. Az év első hat hónapjában regisztráltak száma összesen mintegy 42 ezer volt, harmadával kevesebb a tavalyinál.

A fő belépési pontnak Görögország számít, a második helyen a nyugat-mediterrán útvonal áll. Olaszországban idén eddig 3200-an értek partot, ami 83 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly volt. A nyugat-balkáni útvonalon az idei első fél évben 5100 bevándorlót regisztráltak, ami csaknem a duplája az egy évvel ezelőttinek.

Az ENSZ csütörtökön felszólította tagországait, hogy ne büntessék azokat a humanitárius szervezeteket, amelyek hajóval mentik a Földközi-tengeren a migránsokat. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, és Antonio Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója közös közleményében kiemelte, hogy e civil szervezeteknek rendkívül fontos szerepük van. „Nem szabadna büntetni őket azért, mert életet mentenek a tengeren” – írták. Egyúttal követelték, hogy semelyik ország hatóságai ne küldjék vissza Líbiába a migránsokat mentő teherhajókat.

A migrációs helyzet kapcsán Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese pénteken az M1 aktuális csatornán azt mondta, az illegális migráció visszaszorítása érdekében stabilizálni kellene Líbiát. Szerinte minden segítség jól jön a líbiai egységkormánynak, mivel márciusban Halífa Haftar tábornok offenzívát indított az egységkormány székhelye, Tripoli ellen.

Franciaországban az év eleje óta tízezer albán és georgiai állampolgár folyamodott menedékkérelemért, a francia belügyminisztérium pedig egyre inkább túlterhelt. A Le Figaro szerint az idei első fél évben nyolcvan százalékkal több georgiai, és harminc százalékkal több albán érkezett, mint 2018 azonos időszakában. Mivel ők biztonságos országokból érkeznek, többségük nem jogosult nemzetközi védelemre.

Libanonban pénteken egy bejrúti bírósági forrás szerint szabadon engedték azt a férfit, akit előző nap Németország kitoloncolt, mert a brémai alvilágot irányító bűnszervezet vezetőjeként azonosították.

Mindezek mellett tegnap Párizsban csaknem kétszázötven illegális migráns rohamozta meg a Pantheon épületét, és azért tüntettek, hogy letelepedési papírt kapjanak.

Fox News: Pozitív példa a Hungary Helps

Elismerően írt a Hungary Helps kezdeményezésről a minap Cal Thomas publicista a Fox News-nak írt véleménycikkében. Szerinte a program „egy sokkal hatékonyabb és politikailag előnyösebb megoldás, mint kockára tenni az európai nemzetek egységét és karakterét a beözönlő bevándorlók javára”. Mint írta, az Egyesült Államok példát vehetne a magyar kezdeményezésről. A cikkben idézik Orbán Viktor kormányfő álláspontját, miszerint a segítséget kell odavinni, ahol baj van.

Vizsgálják, kapott-e pénzt Salvini Moszkvától

Hivatalos ügyészi vizsgálat indult Olaszországban, hogy kiderítsék, kapott-e Oroszországtól illegálisan támogatást a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga kormánypárt – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az ügy kapcsán a Buzzfeed hírportál jelentetett meg cikket, ez után indult a vizsgálat. Szintén az ANSA szerint még szerdán Sesto Fiorentio egyik postahivatalában találtak egy Salvininek címzett névtelen levelet, amelynek borítékja egy pisztolylövedéket rejtett.

Kapcsolódó írásaink

Nem feltétlen a hajók joga a kikötéshez

ĀA parti államnak nemcsak a humanitárius kötelezettségeinek kell eleget tennie, hanem fel kell lépnie a szervezett bűnözés és embercsempészet ellen – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom