Külföld

Timmermans leleplező mondatai

Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke és az európai szocialisták csúcsjelöltje többször is nyíltan beszélt a migráció fontosságáról, valamint a nemzeti határok megvédése ellen. Magyarország és a V4-ek azonban minden erejükkel azon dolgoznak, hogy ne őt válasszák meg bizottsági elnöknek.

Timmermans leleplező mondatai
Frans Timmermans többször is nyíltan beszélt a nemzeti határok megvédése ellen
Fotó: AFP

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a brüsszeli EU-csúcs után a V4NA hírügynökségnek azt mondta, „Timmermans egy ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra”. 

Hozzátette, hogy ha el tudja foglalni a Bizottság elnöki székét, akkor attól kezdve hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat fogják finanszírozni és ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében. „Tehát a Soros-féle NGO-k több évre szóló, nagy összegű pénzzel való támogatásának kérdése itt a kulcskérdés. Ez mindennek a meghatározó háttérfolyamata. Ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani” - magyarázta tegnap a kormányfő.

Mondatait alátámasztja, hogy Timmermans már nem egyszer szólalt fel a nemzeti határok megvédése ellen.

„Persze, hogy fontos a migráció kérdése, amit nem lehet falakkal és kerítésekkel megoldani” - nyilatkozta a 168 Órának 2019. február 21-én a holland politikus.

A BBC Radio 4-nak már 2015 szeptemberében arról beszélt, a közép-európai országoknak el kell fogadni a migránsokat.

„A társadalmak a világon mindenhol sokszínűvé fognak válni a jövőben – ez a világ jövője. Így [a közép-európai országoknak] majd hozzá kell ehhez szokni” - mondta négy évvel ezelőtt Timmermans.

Pár héttel később az Euronews-nak nyilatkozott az elfogadhatatlan nézeteiről.

„Szükség van egy elosztási kulcsra, vészhelyzet esetére, amellyel az uniós tagállamok közösen viselik a terheket.”

2016. július 13-án pedig a következő Timmermans-nyilatkozat jelent meg az Európai Bizottság sajtóközleményében: „Fel kell gyorsítanunk a nemzetközi védelem biztosítására irányuló közös erőfeszítéseinket, és ennek az is részét képezi, hogy biztonságos és rendezett módon menekülteket telepítünk át Európába.”

Tavaly decemberben pedig az európai szocialisták kongresszusán, Lisszabonban már megint arról beszélt, hogy erőltetné rá az elképzelését az uniós tagállamokra.

„Fenntartom tehát, hogy a következő Bizottság idején a Strukturális Alapok egy jelentős része a városokhoz és a régiókhoz kellene, hogy kerüljön, hogy sikerre vigyék az újonnan érkezettek integrációját, és segítsenek megértetni velük az életmódunkat” - mondta Timmermans.

Kapcsolódó írásaink