Külföld

Felfüggesztették az EU-csúcsot vasárnap éjjel

Vasárnap a kora esti órákban megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete Brüsszelben, amelynek egyetlen napirendi pontjaként a főbb uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak, azonban az értekezletet vasárnap késő este Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke felfüggesztette, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel.

Felfüggesztették az EU-csúcsot vasárnap éjjel
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j), Andrej Babis cseh (b2), Mateusz Morawiecki lengyel (b), Peter Pellegrini szlovák (b3) miniszterelnök, valamint Emmanuel Macron francia elnök (j2) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A hírt az ET elnökének szóvivője tette közzé Twitter-üzenetében. Preben Aamann közölte, hogy a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik. 
A szóvivő a tagállami vezetőkkel tervezett bilaterális tárgyalások számát illetően nem adott tájékoztatást. Egy másik diplomata azt mondta, hogy „hosszabb szünetre” számít a plenáris tanácskozáson.

A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a csúcstalálkozón egyelőre nem értek el előrelépést.

A kezdés is késett

Az értekezlet a tervezettnél egy órával később kezdődött meg a különböző két- és többoldalú egyeztetések miatt.
Az ülés megnyitása után a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztettek.

Tajani: elképzelhetetlen szocialista jelöltet támogatni

Elképzelhetetlen szocialista jelöltet támogatni az Európai Bizottság elnöki posztjára, mert az „szembemenne a népakarattal” - idézte az ANSA olasz hírügynökség vasárnap Antonio Tajanit, a bizottság jelenlegi elnökét.

A politikus, aki egyben az olasz Forza Italia alelnöke, a brüsszeli csúcson kifejtette: a szocialisták vesztettek, és ma az európai országok kilencven százalékában szemben állnak egymással. A szocialisták ártalmas politikát folytatnak, olyat, amely pontosan az ellenkezője annak, amit az Európai Néppártnak kell kínálnia, és amit a Forza Italiának Olaszországban és bárhol másutt támogatnia kell. „Mi alternatívája vagyunk a szocialistáknak, az ő vereségüket akarjuk” - szögezte le Tajani.  „Lehetetlennek tartjuk szocialista jelöltre szavazni” - mondta, hozzáfűzve: semmiféle személyes ok nem vezérli, amikor ezt mondja, itt elvi kérdésről van szó. Az Európai Bizottság elnöki tisztségére az Európai Tanácsnak kell javaslatot tennie a választási eredmények alapján - állapította meg.    

„Hiszem, hogy az Európai Néppárt részéről védeni kell a csúcsjelölti elvet, vagyis aki megnyerte a választásokat, annak kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki posztját” - hangsúlyozta Tajani. Márpedig az Európai Néppárt nyerte a választásokat, tehát a bizottság elnöke a néppártiak képviselője kell hogy legyen, az ő jelöltjük pedig Manfred Weber - tette hozzá Antonio Tajani.

Az EU-csúcs vezetői a Tajanival folytatott egyeztetést követően a munkavacsorán rátérnek hivatalosan is a tisztújítás kérdésére, és megindulhat a kompromisszumkeresés, amely késő éjszakáig is elhúzódhat, szükség esetén pedig reggel folytatódhat.
A cél, hogy az Európai Parlament keddi alakuló üléséig megállapodás szülessen, ugyanis ennek fényében választják majd meg a képviselőtestület elnökét, s így ezt tekintik végső határidőnek.

Politico: az Európai Néppárt „fellázadt” Frans Timmermans jelölése ellen

Fellázadtak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós állam- és kormányfők a kompromisszumos megoldástervezet ellen, amelynek értelmében a tagállamok Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölték volna az Európai Bizottság élére - jelentette a Politico, amely értesülései szerint a kompromisszumnak szánt javaslat ezzel elbukni látszik, így folytatódik a megoldás keresése. Bennfentesek arról számoltak be, hogy ismét felmerült például a francia néppárti Michel Barnier és a dán liberális Margrethe Vestager neve.

A Financial Times brit lap azt írta, hogy a francia-német-spanyol-holland megállapodást egyedül Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül.
Felemelte szavát a tervezet ellen többek között Andrej Plenkovic horvát, Bojko Boriszov bolgár, Leo Varadkar ír, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Boriszov például a cikk szerint kijelentette: „Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, nem az Európai Néppárté”.

„Az EPP nem egyezett bele az oszakai G20-csúcson letárgyalt csomagba. A néppárti kormányfők túlnyomó többsége nem gondolja, hogy ilyen könnyedén, harc nélkül fel kellene adnunk az Európai Bizottság elnöki tisztségét” - mondta Varadkar.

A csúcstalálkozó közel három órával a tervezett után sem kezdődött még meg hivatalosan, két- és többoldalú egyeztetések zajlanak a tagállami vezetők között.

 Névtelenséget kérő diplomaták azt mondták, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jóval kevésbé derűlátó, mint korábban, nem hiszi, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament keddi alakuló üléséig. Egyesek már egy újabb rendkívül csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július közepére.

Merkel: Nem várható könnyű megbeszélés

A dolgok jelenlegi állása szerint, úgy tűnik, a megbeszélések nem lesznek könnyűek az EB vezető tisztségéről - jelentette ki a német kancellár. Emmanuel Macron fontosnak nevezte, hogy „új csapatot” állítsanak össze.

A rendkívüli uniós csúcstalálkozó „valószínűleg eltart egy ideig”, de Németország „konstruktív lesz” a vita során, közölte Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta: Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek „nehéz a feladata”, de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje a „intézményközi konfliktust” az Európai Tanács és a Parlament között.

Németország javaslatot fog tenni az Európai Bizottság elnöki tisztségégére, és komoly vita várható a többi uniós intézményi vezető posztját illetően is - tette hozzá rövid nyilatkozatában a német kancellár.

A kancellár szerepével kapcsolatban a Financial Times brüsszeli tudósítója tweetjében azt írta: Merkel megérkezett a csúcstalálkozóra, valószínűleg elvesztette ellenőrzését saját néppártja felett. Ő volt ugyanis az egyetlen vezető, aki teljes mértékben támogatta Timmermans jelölését a jobbközép (pártok) csúcstalálkozót megelőző ülésén, amelyen a résztvevők fellázadtak az ellen az elképzelés ellen, hogy a bizottságot a szocialisták kezére adják - olvasható a bejegyzésben.

Macronnak elfogadható Timmermans

Emmanuel Macron francia elnök szerint „megfelelő” személy a bizottság következő elnöki posztjára. Mint mondta, bizakodó a tekintetben, hogy az uniós tagországok vezetői „konstruktív megállapodást” találnak e tekintetben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke érzekésekor aláhúzta, világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenniük a tagországok vezetőinek. „Végére kell jutnunk” az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott vitának - mondta.
Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a „liberálisok megölték” az Európai Parlament által a 2014-es választás előtt létrehozott rendszert. „A csúcsjelölti rendszer liberális koncepció volt, de csődöt mondott, mivel nem tudtak egyetérteni egyetlen jelöltben sem, hetet, nyolcat vagy kilencet is javasoltak” - fogalmazott.
Frans Timmermans jelöltségét illetően Juncker azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni.

Luxemburg áttörésre számít, Lisszabonnak elfogadható Timmermans

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint „áttörés” várható az uniós intézmények vezetőiről folytatott, várhatóan éjszakába nyúló vita során. Véleménye szerint a posztok várományosainak kijelölése esetében a nemek közötti egyenlőség kérdése fontos üzenet az unió részéről: két nőnek és két férfinek kell helyet foglalnia a vezetői székekben. A nemek közötti egyenlőség kérdése elengedhetetlen, amiről nem csak beszélni kell, hanem e szerint kell cselekedni is - húzta alá Bettel.

António Costa portugál kormányfő szerint Frans Timmermans az a személy, aki a legjobb képességekkel rendelkezik az Európai Bizottság következő elnöki posztjára. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői őt javasolják a tisztségre.

Ausztria megszavazza azt, akinek valódi többsége lesz

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár úgy nyilatkozott, ha egy jelöltnek valódi többsége lenne, Ausztria meg fogja szavazni azt. Hozzátette, az uniós szerződések legfontosabb szempontjai között szerepel az egyensúly és a kompromisszum. Ausztria „Európa érdeke szempontjából értékeli” a vezető tisztségekre vonatkozó javaslatokat - mondta.

Klaus Iohannis román államfő a találkozóra érkezve „hosszú éjszakát” jósolt, amelynek véleménye szerint „nem lesz konkrét eredménye”.
Mint mondta, a legjobb lenne azonban, ha az Európai Tanács döntést hozna az Európai Bizottság elnökének személyéről, mielőtt az új Európai Parlament kedden kezdődő alakuló ülését megnyitná.
„Ha ez nem történik meg, önmagában nem katasztrófa” - mondta. Az a fontos, hogy legyenek olyan megoldások, amelyek életképesek és elfogadhatók - tette hozzá.

A június 20-ai maratoni csúcstalálkozón nem sikerült megoldást találni, miután a május végi választást megnyerő Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber nem tudott kellően széles körű támogatást felsorakoztatni maga mögött, többek között Emmanuel Macron francia államfő is hevesen ellenzi a jelöltségét.

Kapcsolódó írásaink