Külföld

Szekustempó és káosz Marosvásárhelyen

A nevétől is megfosztott egykori MOGYE diákjai nem mindennapi bomlasztási kísérletekről és magyarellenes propagandáról beszéltek lapunknak az egyetem vezetősége részéről

Szekus módszerekkel, professzionális módon bomlasztja a közösséget a román vezetőség az egykori MOGYE-n, miközben sok diák szerint a magyar érdekképviselet sem mindig a legügyesebben nyúl a problémákhoz.

Szekustempó és káosz Marosvásárhelyen
A magyar kisebbségnek dedikált egyetemként jött létre 1948-ban a MOGYE
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Javában zajlik a marosvásárhelyi orvosi- és gyógyszerészeti egyetem átnevezése körüli botrány; emlékezetes, a Petru Maior román egyetemmel való erőszakos egyesítés után a MOGYE utódjában, a MOGYTME-ben a magyar hallgatók aránya az egykor csak magyaroknak dedikált egyetemen 20 százalék alá esett, és a döntéshozatalból is kiszorultak.

Eközben a magyar karral nyolc éve – 2011 óta – adós az egyetem, amely „belső autonómiájára” hivatkozva nem hajtja végre a multikulturális egyetemekre vonatkozó, annak megalakítását célzó kormánydöntést, egy angol nyelvű kart viszont gond nélkül létrehoztak tavaly.

Feltette a pontot az i-re az egyetem önkényes átnevezése George Emil Palade nevére – a Nobel-díjas román-amerikai orvosnak semmi köze a városhoz. Olyannyira, hogy az átnevezés miatt hétfőn még a magyarbarátsággal nehezen vádolható Dorin Florea polgármester is tiltakozott, ahogy az RMDSZ és az iskola magyar oktatói – mindhiába.

Stábunk egyébként Marosvásárhelyen az egyetem hivatalosságai mellett találkozott a MOGYE diákjainak egy kisebb hangadó csoportjával, akik érdekes adalékokkal szolgáltak – például az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate módszereit idéző akciókról.

Maga a társaság egyébként a diák­szövetség afféle belső, alternatív platformjaként határozta meg magát, amely a változás, a határozottabb, egységesebb és hatékonyabb fellépés irányába próbálja tolni a magyar diákokat. Ugyanis, mint fogalmaztak, jelenleg mindenki a másikra vár: a tanárok a politikumra, és főleg az RMDSZ-re, a diákok pedig a tanárokra, hogy azok lépjenek végre. A diákszövetség eközben nem nyitott az új megközelítésekre, s voltaképpen az elérendő célok sincsenek meghatározva. Emellett a diákok alulinformáltak, hagyomány az etnicista nézőpont, a sértett kivonulósdi, a rájátszás a meglévő elnyomottságérzésre, sokszor a valódi aktív érdekképviselet rovására.

Mindezalatt, panaszolták, a román vezetőség precízen kivitelezett stratégiával bomlaszt: például azt a tüntetést, amelyen a szervezési káosz miatt a magyar, az angol és a román diákság egységesen tiltakozni készült, egy „pánikgomb” nevű rendezvényen próbálták leszerelni. Beszédes azonban, hogy az azon résztvevő Leonard Azamfirei rektor az angolosokat (köztük számos külföldi diákot) sokszor válaszra sem méltatta, vagy éppen románul felelt nekik. De ennél kicsinyesebb megoldásaik is voltak, például, saját embereikkel vették körbe idén áprilisban Traian Basescu volt elnök látogatása során a nemzetközileg is ismert Benedek Imre professzort, hogy ne alakuljon ki körülötte támogató magyar közeg. A suttogó propaganda, a román diákok magyarok ellen uszítása ugyancsak napirenden van, ami szintén a Securitate egyik bevett módszere volt.

A diákok jelenleg nem túl optimisták, s úgy vélik: érdemi változást csak a nemzetközi, leginkább európai uniós szintű szakszervek fellépése hozhat, nemzeti szinten elfogytak az eszközeik, támogatóik.

Mint egy másik forrásunk mondta, civil szemmel a román jogállamiság és a politikum csődjének látja, hogy a MOGYE-ügy pozitív kezelésemiatt kellett megbuknia 2012-ben a kisebbségekkel szemben korrekt, ám rövid életű Ungureanu-kormánynak, aztán az RMDSZ a kormánybuktató szociálliberálisokmel­lé állt. Ami pedig a titkosszolgálati módszereket illeti, az egyetem vezetésének volt kitől tanulnia. Mint kiderült, a rektor hivatalos tanácsadói között is akadnak volt magas beosztású titkosszolgálati tisztek – ezt a szálat terjedelmi okokból egy későbbi lapszámban fejtjük fel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom