Külföld

Nem enged a Zöldek nyomásának az AfD

Merkelék hajlandóak összeállni a radikális baloldallal is a hatalom érdekében – mondta lapunknak Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes párt EP-képviselője

Alkalmi szövetségeivel megmaradt konzervatív szavazóit is elriaszthatja Angela Merkel német kancellár pártja – magyarázta lapunknak Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) európai parlamenti listavezetője. Egy pártszakadással és frakcióváltással nehezített ciklus után népesebb delegációval, az Identitás és Demokrácia nevű csoportban kezdték meg a munkát, amelynek Meuthen az egyik alelnöke.

Nem enged a Zöldek nyomásának az AfD
Meuthen optimistán látja pártja jövőjét
Fotó: Európai Parlament

– A szászországi Görlitzben vasárnap tartották a polgármester-választás második fordulóját, és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) csak a Zöldek és a baloldal támogatásával tudta megakadályozni az AfD-s jelölt győzelmét, ráadásul az AfD jelenleg a legnépszerűbb Szászországban és Brandenburgban, ahol ősszel tartományi választásokat tartanak. Mire számít?

– A szászországi AfD minden valószínűség szerint a legerősebb pártnak bizonyul majd szeptemberben. A görlitzi polgármester-választás megmutatta, hogy a CDU nem habozik összeállni a radikális baloldallal sem, hogy megszerezze a hatalmat. Ez biztosan káros lesz a CDU-ra, amit továbbra is széles körben tartanak konzervatívnak. Nem hiszem, hogy a CDU jelenlegi vezetése sokáig fenn tudja tartani ezt a pozíciót, hiszen elriasztja a maradék konzervatív szavazóit is. Szóval emiatt optimistán látom az AfD kilátásait.

– Keleten jól szerepelnek, nyugaton azonban kisebb a befolyásuk. Mi a stratégiájuk a nyugati tartományokban? Bezöldülnek talán, ahogy az ifjúsági szervezetük javasolta?

– A Zöldek radikális dezindusztrializációs törekvéseit továbbra is határozottan el kell utasítanunk. A tudomány még nem jutott végleges konklúzióra a klímaváltozással kapcsolatban, a Zöldek pedig olyan javaslatokat tesznek, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, és károsak Németország gazdasági bázisára nézve. Most vagyunk a zöld hullám tetőzésénél. Türelmesen tovább kell érvelnünk a zöld dogmákkal szemben. A mi álláspontunk végül is intellektuálisan megalapozott, a klímapánik pedig alább fog hagyni. Ha ragaszkodunk az alaposan átgondolt álláspontunkhoz, az előbb vagy utóbb meghozza az eredményét, még nyugaton is.

– Az AfD európai parlamenti delegációjának előző öt éve elég viharos volt. Ennek ellenére optimista, hogy a következő ciklusban stabilabbak lesznek, és nagyobb befolyásra tesznek szert?

– Határozottan.

Kapcsolódó írásaink

Egy kisváros nagy harca

Ā„Görlitzet megvédték a demokráciától” – A baloldal és a Zöldek is Merkel pártjának jelöltje mögé álltak, hogy megállítsák az AfD-t a polgármester-választáson

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom