Külföld

Nemzetközi bíróság jöhet létre a külföldi dzsihadisták ügyében

Nemzetközi bíróság felállítását javasolta Nicole Belloubet francia igazságügy-miniszter az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott külföldi állampolgárok ügyében csütörtökön, az RMC francia rádiónak adott interjújában.

Nemzetközi bíróság jöhet létre a külföldi dzsihadisták ügyében
A héten Irakban halálra ítélték annak a 11 tagú francia csoportnak az utolsó tagját is, amely az Iszlám Államhoz csatlakozott
Fotó: mh

A miniszter azt mondta, hogy az elképzelésről több európai politikussal, elsősorban bel- és külügyminiszterekkel folytat megbeszéléseket.

Belloubet úgy vélte, hogy a bíróság legmegfelelőbb helyszíne Irak lenne, ám hozzátette azt is, hogy minderről először Bagdaddal kell egyeztetni. Kiemelte, hogy egy ilyen - az európai hatóságokkal összhangban működő - bírói testület nem szabna ki halálos ítéleteket.

A héten Irakban halálra ítélték annak a 11 tagú francia csoportnak az utolsó tagját is, amely az Iszlám Államhoz csatlakozott. Őket az év elején adták ki a szíriai kurd hatóságok Iraknak. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az ügyükkel kapcsolatban a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati rádióadónak nyilatkozva elmondta: Franciaország fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy a halálra ítélt francia állampolgárokat ne végezzék ki. A külügyminiszter ugyanakkor aláhúzta, hogy országa nem fogadja vissza azokat az állampolgárait, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció által támogatott, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) korábban már sürgette nemzetközi bíróság felállítását, a terroristák utolsó szíriai enklávéjának márciusi eleste után pedig Washington felszólította az érintett európai államokat, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azokat az állampolgáraikat, akik korábban beálltak a terrorszervezet soraiba. Párizs az elmúlt hónapokban több esetben engedély adott az Iszlám Államhoz csatlakozott személyek gyerekeinek repatriálására, ám továbbra is elzárkózik attól, hogy felnőtt állampolgárait, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak a terroristákkal, visszafogadja.

Kapcsolódó írásaink