Külföld

Átalakulnak az erőviszonyok a német belpolitikában

Angela Merkel minden versenytársát elpusztította, utóda pedig bele is bukhat az őszi tartományi választásokba

Kulcsszerepe volt a migrációs válság félrekezelésének a német nagykoalíció meggyengülésében a Sezession folyóirat szerkesztője szerint. Benedikt Kaiser a Kelet- és Nyugat-Németország közti különbségekről is beszélt lapunknak.

Átalakulnak az erőviszonyok a német belpolitikában
Benedikt Kaiser jobboldali újságíró
Fotó: MH

Továbbra is a Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) és a szociáldemokrata SPD nagykoalíciós kormányának sorsát latolgatják a német sajtóban, a pártok politikusai pedig egymásnak üzengetnek a médiában. A feszültséget az okozza, hogy az elmúlt évek tartományi választásain rendre rosszul szerepelt mindkét párt, és az EP-választáson elért eredményük is mélypontnak számít.

A nagykoalíciót alkotó „néppártok” gyengülésének fő oka, hogy nem zárták le a határokat a migrációs hullám előtt – nyilatkozta lapunknak Benedikt Kaiser, a jobboldali Sezession folyóirat szerkesztője, emlékeztetve, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) 2015-ben még csak 3,4 százalékon állt, mára azonban már 13 százalékos a bevándorlásellenes párt népszerűsége. Ráadásul az SPD-ben nincsenek vezéralakok, a párt megroppan a mai kor kihívásainak – a jóléti állam átalakulása vagy a migráció – terhe alatt. A munkásosztály az AfD-hez pártolt át, a fiatalok pedig – különösen a nyugatnémetek – a Zöldekhez – magyarázta. Ami a CDU/CSU-t illeti, Kaiser szerint Angela Merkel kancellár és korábbi pártelnök az elmúlt 12-16 évben elpusztította minden versenytársát. Megjegyezte, Annegret Kramp-Karrenbauer elveszítheti elnöki székét, ha a CDU/CSU továbbra is rosszul szerepel, például az őszi szászországi és brandenburgi tartományi választásokon.

A Zöldek szavazói, mint mondta, elsősorban a fiatalok, különösen a nyugatnémetek közül kerülnek ki, valamint a csalódott SPD-sektől is számíthatnak támogatásra. A választók döntéseit szerinte elsősorban három témakör, a médiában erősen jelenlévő klíma- és környezetvédelem, a társadalmi kérdések és az olyan nemzeti kérdések, mint a migráció befolyásolja.

Kelet-Németországban a nemzeti és társadalmi kérdések új szintézise dominál: a társadalmi igazságosság, a patriotizmus és a szembeszegülés azzal, hogy a nyugatnémetek gyerekként kezeljék a keletieket. Kaiser rámutatott, a keletnémetek demokratikusak és németek akarnak maradni, nyugaton azonban sokan egy eljövendő világköztársaság polgárának érzik magukat.

Hangsúlyozta, az AfD akkor érheti el a néppárti státuszt, ha a „szolidáris patriotizmust” képviseli, aminek alapjai a szolidaritás, a belső és társadalmi biztonság, valamint az identitás védelme. Megjegyezte, ezt képviseli egyébként a Sezession is, amelynek kiadója, Götz Kubitschek tavaly Budapesten, a Terror Házában tartott előadást.

Megállapodott Berlin a migrációról

A menekültügy és a migráció törvényi szabályozásának valamennyi vitatott kérdésében megállapodtak a német kormánypártok, így napokon belül elfogadhatnak egy nyolc jogszabályból álló csomagot a szövetségi parlamentben (Bundestag) – írták tegnap német lapok. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti szakpolitikusai évek óta tartó vitákat zártak le. A menekültügyi reformok főként a távozásra kötelezett menedékkérőkre vonatkoznak, és szélesítik a hatóságok jogait. A közös cél a legális és az illegális migráció szigorú szétválasztása egymástól, és annak biztosítása, hogy a lehető leghamarabb elhagyják az országot a maradásra nem jogosultak – emelte ki az MTI szerint Thorsten Frei CDU-s képviselő. Hozzátette: a kormánypártok a megegyezéssel azt is megmutatják, hogy a koalíció cselekvőképes.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom