Külföld

Tucatnyi migránshajó indult meg Európa felé az elmúlt napokban a jó időjárás miatt, százakat mentenek ki

Máltai segítségnyújtás

Újabb, illegális migránsokkal teli hajók közelítették meg Máltát szombat virradóra: hírügynökségi közlések szerint az egyik hajó utasait péntek este mentették ki, miután a hajó süllyedni kezdett, és ők vészjeleket adtak le.

Tucatnyi migránshajó indult meg Európa felé az elmúlt napokban a jó időjárás miatt, százakat mentenek ki
Nő a nyomás: mentőakció a Földközi-tengeren
Fotó: AFP/Federico Scoppa

Miután egy máltai járőrhajó felvette őket a fedélzetére, és elindult velük Vallettába, kapott egy újabb vészjelzést, emiatt visszafordult a másik hajó utasaiért. A máltai hatóságok szerint a 216 ember között várandós nők és kísérő nélküli gyerekek is vannak, de egészségi állapotukról, állampolgárságukról egyelőre nem közöltek semmit. A jó időjárás miatt az utóbbi két napban tizenkét migránshajó indult el Európa felé Líbiából, Tunéziából és Algériából – tették hozzá az MTI szerint. Pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét érte el egy migránshajó – idézte fel az MTI. A fedélzetén ötvenhét férfi és egy nő tartózkodott. A hajó Líbiából indult, utasai Marokkóból, Algériából, Szíriából, Líbiából, Bangladesből és Gambiából származnak. Az olasz sajtó beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogyan tudta közvetlenül elérni a hajó Lampedusát anélkül, hogy a nemzetközi vizeken észrevették volna.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom