Külföld

Még több migránst akar a brüsszeli vezetés

Az olasz rendőrség őrizetbe vett egy észak-afrikai férfit, aki egy mirandolai rendőrségengyújtogathatott, az eset során két ember meghalt, több mint egy tucat megsérült

Pozitív folyamatnak állítja be a migrációt az az uniós dokumentum, amelyet a közelmúltban készítettek, és amelyben a bevándorlás hátrányairól egy szó sem esik – közölte a V4NA hírügynökség. Olaszországban pedig őrizetbe vettek egy észak-afrikai férfit egy halálos gyújtogatással összefüggésben.

Még több migránst akar a brüsszeli vezetés
Számos illegális sátortábor található továbbra is Párizs külvárosában. Az unió vezetése még több migránst engedne Európába
Fotó: AFP/Christophe Archambault

A migrációt tartják az európai jövő alapjának az unió vezetői – derül ki a V4NA hírügynökség által közölt dokumentumból, amelyet az Európai Bizottság kérésére készítettek. Az Európai Parlament Hivatalos Kutatószolgálata (EPRS) által készített tanulmány alapján a tömeges migráció nélkül nem lehet fejlődés Európában.

A hírügynökség közlése szerint az interneten megtalálható dokumentum a bevándorlás pozitív hatásait igyekszik bizonyítani. A tanulmányban az áll, hogy bevándorlók nélkül nem lesz elég munkaerő Euró-pában, emellett összeomolhat a nyugdíjrendszer is, tehát az unió gazdasági sikerének kulcsa a migránsok beáramlása. A tanulmány szerint „európai szinten kell többet tenni a migránsok munkaerő mobilitása, a külföldi képesítésük más tagállamokban történő elfogadása és az érdekeiket szolgáló munkaközvetítésért a teljes egységes piacon”.

A dokumentumból az nem derül ki, hogy miért akarják bevándorlókkal orvosolni a munkaerőhiányt olyan uniós tagállamokban, mint például Görögország, ahol a munkanélküliségi ráta 18,5 százalék, emellett nincs a szövegben alternatíva, amellyel ki lehetne váltani a tömeges bevándorlást.

Az olasz rendőrség kedden őrizetbe vett egy észak-afrikai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van egy gyújtogatáshoz, amely a Bolog­nától északra fekvő Mirandola településen történt keddre virradóra – közölte az AP amerikai hírügynökség. A tűzesetben, amely Mirandola rendőrségén történt, egy 74 éves nő és a kapitányság feletti lakások házmestere meghalt, rajtuk kívül több mint egy tucat ember megsérült, ketten súlyosan. A történtekre rea­gálva Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Twitteren azt írta, az illegális migráció felszámolása erkölcsi kötelesség Olaszország és Európa számára, és minden illegális bevándorlónak haza kell mennie.

Még vasárnap a Le Parisien szerint illegális bevándorlók és az őket támogató civil szervezetek szállták meg a párizsi Charles de Gaulle repülőtér 2-es terminálját. A demonstrálók a tervezett kitoloncolások ellen tiltakoztak, és azt követelték, hogy az illegális migránsok azonnal letelepedhessenek Franciaországban. A rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetésen.

Bírálta hazánkat az Európa Tanács

Magyarországnak többet kell tennie a menekültek védelméért, a civil társadalom, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségéért, a nemek közötti egyenlőségért és a nők jogainak érvényesüléséért, ugyanis az emberi jogok magyarországi megsértése negatív hatással van a jogállamiságra – állapította meg az Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden kiadott jelentésében. A februárban Magyarországon tett látogatásának tapasztalatait rögzítő jelentésben Dunja Mijatovic többek között arra szólította fel a magyar hatóságokat, tartózkodjanak a migránsellenes retorikától és kampányoktól, továbbá gondoskodjanak a területén tartózkodó menedékkérők megfelelő védelméről. Mijatovic szerint a civil társadalmat érintő intézkedések törvénysértőnek nyilvánítják a civil szervezeteket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Népszava birtokába jutott válaszában cáfolta a jelentés megállapításait. Mint írták, a migrációs válsághelyzet fenntartását indokolja a nyugat-balkáni országokban várakozó sok migráns. A kormány szerint megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a magyar államnak gondoskodnia kéne a menedékkérők élelmiszerrel való ellátásáról, miután a menedékkérelmüket elutasították.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom