Külföld

Erősebb és egységesebb uniót ígérnek a tagállamok vezetői

Egy erősebb és egységesebb Európai Unió megteremtéséről fogadtak el a jövő nemzedékeknek szóló tízpontos kötelezettségvállalást csütörtöki nagyszebeni találkozójukon az Egyesült Királyság kilépése (Brexit) után az EU-ban maradó 27 tagállam vezetői.

Erősebb és egységesebb uniót ígérnek a tagállamok vezetői
„Egységesen erősebbek leszünk ebben az egyre nyugtalanabb, egyre több kihívást produkáló világban”
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

A Nagyszebeni Nyilatkozatban megállapítják: a béke és demokrácia értékeiben egyesült Európa stabilitást és jólétet teremtett a földrészen és félmilliárd állampolgárával, egységes piacával globális gazdasági és kereskedelmi szereplővé, a világpolitikát befolyásoló tényezővé vált.

„Egységesen erősebbek leszünk ebben az egyre nyugtalanabb, egyre több kihívást produkáló világban. Vezetőkként a mi felelősségünk, hogy erősebbé tegyük Uniónkat, jobb jövőt építsünk és elismerjük más államok európai perspektíváját is” - hangoztatják a tagállamok vezetői.

Az unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikat részletezve - a vasfüggönyt harminc éve ledöntő, szabadságukért harcoló milliókra emlékeztetve - az állam- és kormányfők leszögezték: nem engednek teret a közös érdekeket sértő megosztásnak, számukra „egyetlen Európa” létezik kelettől nyugatig: ezt akarják megvédeni.

Vállalták: „jóban-rosszban” egységesek és szolidárisak maradnak egymással, mindig közös megoldásokra fognak törekedni, de meghallgatják egymást a tisztelet és megértés jegyében.

A tagállamok vezetői elkötelezték magukat, hogy továbbra is megvédik a szerződésekben lefektetett európai értékeket, a demokráciát, jogállamiságot, az európai polgárok szabadságjogait. Mindig tiszteletben tartják a méltányosság elvét, nemcsak a munkaerőpiacon, hanem a szociális szolgáltatások, gazdaság, digitális átállás terén is. Még határozottabban akarnak dolgozni a tagországok közti különbségek csökkentésén, és vállalják, hogy előteremtik az ambícióik megvalósításához szükséges eszközöket.

Így érkezett meg Orbán Viktor a találkozóra
Így érkezett meg Orbán Viktor a találkozóra
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Az EU-27-ek vezetői a következő európai generációk jövőjéért akarnak dolgozni, „befektetni” a fiatalokba, olyan felkészült Uniót építve, amely képes ellenállni a 21. század erősödő kihívásainak.

A nyilatkozatban azt ígérik: megvédik Európa polgárait, ennek érdekében pedig fejlesztik az ehhez szükséges erőket, és együttműködnek az unió nemzetközi partnereivel. Végezetül vállalják, hogy az EU mindig a megállapodásokon alapuló nemzetközi jog tiszteletben tartásával felelős globális tényezőként fog megnyilvánulni, olyan ügyekben, mint a környezet védelme, vagy a klímaváltozás elleni közös fellépés.

Macron erős és hozzáértő személyeket akar az európai intézmények élére

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kijelentette, hogy erős és hozzáértő tisztségviselőket akar látni az Európai Unió intézményeinek az élén a következő öt évben, tekintet nélkül arra, hogy mely országok állampolgárai. Macron megerősítette azt a nézetét, hogy az uniós vezetőknek és nem a parlamentnek kell jelölniük őket.

A május végi európai parlamenti választások közeledtével a színfalak mögött folyik az alkudozás arról, hogy kik és melyik országból vezethetik majd ezeket az intézményeket, beleértve a végrehajtó testületet, az Európai Bizottságot.

A francia elnök csütörtökön, egy romániai sajtótájékoztatón beszélt az elképzeléseiről az EU-csúcs alkalmából. Kijelentette, hogy „ nem rögeszméje a nemzetiség ügye... El kell kerülnünk egy olyan helyzet kialakulását, amelyben a kompromisszumok a legkevésbé jó jelölthöz vezetnek... A lehető legjobb jelöltek kiválasztására van szükségünk egy erős és nagyralátó európai tervhez”.

Macron azt is hozzátette: nem érzi kötelességének, hogy tartsa magát magát az úgynevezett csúcsjelöltségi rendszerhez, amelyben az Európai Parlament jelöli az Európai Bizottság fejét, nem pedig az unió vezetői.

Kapcsolódó írásaink