Külföld

Betiltották az arcot elfedő ruházatot Srí Lankán

Betiltották Srí Lankán az arcot elfedő összesfajta ruházatot, amely megakadályozza az azonosítást, a tilalom kiterjed az arcot teljesen eltakaró kendőre, a burkára, valamint a nikábra is, egy héttel a húsvétvasárnapi terrortámadások után.

A merényleteknek több mint 250 halottja volt.

A tilalom nem utal közvetlenül a muzulmán nők öltözékére, fejkendőjére (nikáb, burka), de arra utaló világos célzásnak tekinthető.

A Srí Lanka-i elnök hivatalának nyilatkozata szerint a tilalom hétfőtől érvényes a rendkívüli állapot alatt bevezetett új rendelkezések hatálya alatt, válaszul a fővárosban, Colombóban történtekre.

A Srí Lanka-i igazságügyi minisztérium már korábban is fontolóra vette hasonló jogszabályok bevezetését, amelyek megtiltották volna a burka és nikáb viselését.

Vasárnap a muzulmán vezetők egy csoportja felszólította közössége tagjait, hogy tartózkodjanak az olyan ruházat viselésétől, ami akadályozza az emberek azonosítását.

Feloldották a kijárási tilalmat

Hétfőn reggel nyolc órától a szigetország keleti részén fekvő Kalmunai, Csavalakde és Szammanturaj városokban is feloldották a terrortámadások után bevezetett kijárási tilalmat - írta az Ada Derena című hírportál. A kijárási tilalmat április 21-én vezették be, majd a hatóságok naponta meghosszabbították.

A rendőrség vasárnap a keleti tartomány Kattankudi városában rajtaütött a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) csoport állásain, amelynek tagjait a merényletek elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség szerint a szervezet egyik tagja, Zahrán Hásim, társaival együtt hajtotta végre azokat a terrortámadásokat, amelyeknek több mint 250 halottja volt.

A szigeten egyébként hétfőn az emberek rendkívüli biztonsági intézkedések közepette visszatértek munkahelyükre az egyhetes kényszerszünetet követően. A rendőrség, a hadsereggel és magán biztonsági őrségekkel karöltve szigorú ellenőrzéseket végzett a közhivatalok bejáratánál. Az ország számos részén ugyanakkor folytatódtak a rajtaütések.

A rendőrség az említett intézkedésekkel párhuzamosan vizsgálatot indított, hogy az országban lejárt vízummal tartózkodó külföldiek felderítésére, miután olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a merényletekkel összefüggésbe hozott két helyi iszlamista csoport - a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim - külföldi szervezetekkel áll kapcsolatban. Tízhárom külföldit, 10 nigériait, egy-egy irakit, indiait és thaiföldit vettek őrizetbe.

Az ügyben országszerte 150 embert vettek őrizetbe. A hatóságok hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki újabb terrortámadás lehetősége. A Reuters hírügynökség birtokába jutott a rendőrség által képviselőknek és biztonsági tisztségviselőknek küldött levél, amely szerint a hatóságok azt gyanítják, a szélsőségesek kisteherautókkal újabb merényletre készülnek, és katonai egyenruhával próbálhatják álcázni magukat.

Szintén hétfőn az elnöki hivatal bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Csandana Vikramaratnét, az eddigi rendőrparancsnok helyettesét nevezi ki országos rendőrfőnöknek. Pudzsit Dzsajaszundra eddigi rendőrparancsnok névtelenséget kérő források szerint a múlt hétvégén nem volt hajlandó beadni lemondását, és kényszerszabadságra küldték.

Malcolm Ranjith, Colombo érseke, a szigetország római katolikus közösségének legmagasabb rangú főpapja arról beszélt, hogy a kormánynak szigorúbban kellene fellépnie az iszlamista szélsőségesek ellen. Ranjith hangot adott abbéli aggodalmának, hogy az egyház nem lesz képes megakadályozni, hogy a hívők a kezükbe vegyék a törvényt, ha azt látják, hogy a kormányzat nem lép fel kellő eréllyel az elkövetők ellen, és nem akadályozza meg a további támadásokat.