Külföld

Tovább emelkedett a Srí Lanka-i merényletek áldozatainak száma

A Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek halottainak száma 359-re emelkedett - közölte a helyi rendőrség szóvivője szerda reggel. Korábban legkevesebb 321 halálos áldozatról számoltak be, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat.

Tovább emelkedett a Srí Lanka-i merényletek áldozatainak száma
Már 359 halottja van a véres támadásoknak
Fotó: AFP/Jewel SAMAD

Ruvan Gunasekera szerint szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt.

Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy újabb merényletek lehetségesek, miután szökésben van több olyan szélsőséges, akinek a birtokában robbanószer van. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam bejelentését, amelyben magára vállalta a merényletsorozatot.

Az Iszlám Állam a szócsövének számító Aamák nevű hírügynökségén keresztül jelentkezett a húsvétvasárnapi terrortámadások elkövetőjeként. A dzsihadisták közzétettek egy felvételt is, amelyen a támadók állítólagos vezetője látható hét másik emberrel körülvéve, akik arca el volt kendőzve. A csoport semmi más bizonyítékot nem nyújtott állítása alátámasztására. A felvételen látható emberek személyazonosságát eddig nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentősége látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal.

Életben van az eltűntnek hitt két dán állampolgár

A dán külügyminisztérium szerdai közlése szerint életben van az a két dán állampolgár, akikről nem volt hír a merényletek után. Egy dán család közölte, hogy kapcsolatba lépett a húsvéti ünnepeket a dél-ázsiai szigetországban töltő két családtagjával. A két dán állampolgár egy colombói szállodába jelentkezett be, amelyben nem volt robbanás. Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere és felesége négy közül három gyermeküket veszítették a terrorcselekményekben.

Ismert radikális hitszónok lehetett a terrorcselekmények kitervelője

Az Iszlám Állam kedd este a terrorszervezet hírügynöksége által közzétett videón azt az állítását akarta alátámasztani, hogy ő követte el a robbantásokat. A videón nyolc férfi látható a szervezet fekete zászlaja előtt, amint hűséget esküsznek az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakra al-Bagdadinak. A terrorszervezet szerint ők követték el a merényleteket.

A férfiak egyike, akinek az arcán nincsen maszk, Mohamed Zahrán. Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő feltételezése szerint az indiai-óceáni szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője. Muszlim vezetők és egy április 11-én keltezett, a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott hírszerzői jelentés szerint a férfi ismert volt radikális nézeteiről.

Három tekintélyes muszlim szervezet vezetői a Reutersnek elmondták, hogy az elmúlt három évben többször is figyelmeztették a Srí Lanka-i védelmi és hírszerzési vezetőket Zahrán radikális nézeteiről, miután az Iszlám Államot támogató üzeneteken tett ki az internetre. Zahrán Facebook-oldalának 2016-ban 200 követője volt, amikor Zahrán Mulavi néven a nem muzulmánok elleni erőszakra felszólító szélsőséges videókat kezdett posztolni a közösségi portálon. Ezeket később eltávolították.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövetők egyike, Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliában tanult 2006-2007-ben, és feltehetően ott radikalizálódott.

A külügyminisztérium 11 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyt nyújt a szigetországnak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 11 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyt nyújt Srí Lanka számára - közölte Magyar Levente, a minisztérium parlamenti államtitkára szerdán. A tárca a terrortámadás következményeinek enyhítésére, illetve a súlyosan sérült túlélők megsegítésére nyújt segítséget Srí Lankának. A támogatás kiegészíti a Hungary Helps Program keretében felajánlott 9 millió forintos hozzájárulást - tette hozzá.

A közlemény szerint a KKM megdöbbenéssel értesült a brutális terrortámadásokról. Hangsúlyozták: ez a tömeggyilkosság újabb bizonyíték arra, hogy a kereszténység támadás alatt áll, annak védelme pedig minden keresztény kultúrájú állam közös kötelessége.

Kövér László részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak

Őszinte részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Srí Lankán elkövetett robbantásos merényletekben elhunyt áldozatok családtagjainak a Srí Lanka-i parlamenti elnöknek, Karu Dzsajaszurijának küldött táviratában.

„Mélységes megrázkódtatással és szomorúsággal értesültem a húsvét vasárnapján Srí Lankán elkövetett kegyetlen terrorista támadásról, amely több száz életet követelt és sokakat megsebesített” - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott levélben, amelyben Kövér László a sebesülteknek mielőbbi felépülést kíván.

A házelnök biztosította a parlamenti elnököt arról, hogy ebben a nehéz időszakban Magyarország a Srí Lanka-i nép mellett áll és elkötelezetten támogatja Srí Lankát a nemzetközi terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni küzdelemben.

Miniszter: Hírszerzési vezetők visszatartották az információt, és nem tettek semmit

Hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat - jelentette ki Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a colombói parlamentben.

„Hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket” - szögezte le Kiriella.

A házelnök kifejtette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg.

„Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni” - hangsúlyozta Laksman Kiriella.

Lemondásra szólította fel az elnök a védelmi minisztert és a rendőrfőnököt

Lemondásra szólította fel szerdán Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot - jelentette be az colombói elnöki hivatal.

A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól.

Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket, és - mint mondta - elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén.

Hogy kik kerülnek a megüresedő tisztségekbe, arról még nem szólt az államfő.

Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a parlamentben kijelentette, hogy „hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket” - mondta.

A házelnök kifejtette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen.

A húsvétvasárnapi terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt. Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében.

Kapcsolódó írásaink