Külföld

Bizonytalan Merkel jövője

Várhatóan óriási vereséget szenvednek a berlini nagykoalíció pártjai az őszi keletnémet tartományi választásokon

Vannak törekvések arra, hogy Angela Merkel idő előtt átadja a kancellári széket Annegret Kramp-Karrenbauernek, akit azonban olyannyira nem szeretnek a szociáldemokraták, hogy abba a nagykoalíció is belebukhat.

Bizonytalan Merkel jövője
Kormányválság lehet, ha Merkel idő előtt átadja helyét Kramp-Karrenbauernak
Fotó: AFP/Carsten Koall

Bár Angela Merkel német kancellár arra készül, hogy kitölti 2021-ig tartó hivatali idejét, a háttérben már szövődnek a tervek, hogyan veszi át posztját idő előtt Annegret Kramp-Karrenbauer, aki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki székében már leváltotta Merkelt – írta a Deutsche Welle. Nyílt titok, hogy Merkel Kramp-Karrenbauernek adná át szívesen a helyét, sajtóspekulációk szerint pedig ez a vártnál hamarabb is megtörténhet – erre utal például többek szerint az, hogy Merkel szinte teljesen távol maradt a CDU EP-választási kampányától.

Kramp-Karrenbauer nem eszközölt radikális változásokat a CDU-ban, de konzervatívabb álláspontot képvisel elődjénél például a bevándorlás, az uniós integráció vagy a melegházasság kérdésében. Megválasztását üdvözölte a párt konzervatív szárnya, és melléállt Friedrich Merz CDU-s politikus is, aki korábban alulmaradt a pártelnökségért folyó harcban.
Németországban a kancellárok hagyományosan kitöltik a hivatali idejüket, utána pedig a Bundestag dönt az utódlásról. A parlament alsóházának többségét a konzervatív CDU–CSU-frakció adja, valamint a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD), akik viszont egyértelműsítették, hogy nem támogatnák Kramp-Karrenbauer kancellárságát. Az SPD ezért mindenképp meg akarja akadályozni az idő előtti váltást, amiből Kramp-Karrenbauer sokat profitálhatna. A CDU elnöke iránti elutasításuk feszültséget szül a nagykoalícióban, ami előrehozott választásokhoz is vezethet, ez pedig szintén rosszul érintené az országosan tizenhét százalékra süllyedt SPD-t. Igaz, a CDU sem áll túl jól, egy újabb választáson már nem szereznének együtt többséget, Kramp-Karrenbauer pedig jó eséllyel inkább a szabaddemokrata, piacpárti FDP-vel vagy a Zöldekkel szövetkezne.

Legkésőbb decemberben kiderül, hogyan tovább, akkor ugyanis a koalíciós szerződés szerint – félidőben – a feleknek értékelniük kell, hogy eddigi teljesítményük alapján együtt maradnak, vagy inkább szakítanak. Az SPD decemberi pártkongresszusán hozott döntést a májusi EP-, valamint az őszi tartományi választások is befolyásolni fogják – ha rosszul szerepelnek, a párt azon része, amelyik ellenzi a koalíciót, újra megtalálhatja a hangját. Utóbbiak miatt egyébként a nagykoalíció pártjai okkal aggódnak: friss felmérések szerint a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a legerősebb párt Kelet-Németországban, és a három keleti tartományban – Brandenburg, Szászország és Thüringia –, ahol ősszel választásokat tartanak, az SPD és a CDU is komolyan visszaeshet.

A spekulációkat színesíti egyébként, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Funke-médiacsoportnak a napokban azt mondta, Merkel kiválóan alkalmas lenne valamely uniós szerv élére.

Kínos helyzetben Elmar Brok

Nemrég napvilágra került botrányáról kérdezte Elmar Brokot a V4NA nemzetközi hírügynökség – számolt be az Origo. A német kereszténydemokrata európai parlamenti képviselőről kiderült, pénzt kért a parlamenti látogatóitól, noha ilyen célokra már kap hozzájárulást az intézménytől. Brok a hírügynökség riporterének azt mondta, nincs szó botrányról, a hír pedig egyébként is több hónapos. Az Origo szemléje szerint a német politikus az elmúlt hetekben több interjúban is szánalmas magyarázkodásba bocsátkozott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom