Külföld

Európa gyenge – üzenik az uniós politikusok a dzsihadistáknak

A világon bárhol felbukkanhat a hibrid háború – figyelmeztetett Horváth József biztonságpolitikai szakértő, aki az uniós politikusok felelősségét is firtatta.

Európa gyenge – üzenik az uniós politikusok a dzsihadistáknak
Horváth József biztonságpolitikai szakértő
Fotó: Papajcsik Péter

– Helyi konfliktusról van szó, vagy túlmutat a támadás üzenete Srí Lankán?

– A támadás módja, időzítése és célpontjai is az Iszlám Államra vagy az al-Kaidára utalnak. Ebből a térségből is sokan csatlakoztak a dzsihadistákhoz, most hazatérnek és törleszteni akarnak a Szíriában és Irakban elszenvedett vereségéért.

– Európa számára is figyelmeztetés ez?

– Az iszlám radikálisok fő célja a keresztényekkel szembeni fellépés. A világ már összement, ez a szisztematikus, alattomos hibrid háború a bolygó minden szegletében felbukkanhat. Koszovóba, Boszniába, nyugati és skandináv országokba is térnek vissza a dzsihadisták, mint a bűnbánó maffiózók és sajnos sok helyen értő fülekre találnak.

– Mi lenne Európa szempontjából a jó megoldás a visszatérni szándékozó dzsihadisták ügyében?

– A lényeg, hogy gyors döntés szülessen, de ahogy az elmúlt négy-öt évben máskor is, az EU vezetése és a nyugati politikusok csak halogatnak, hátha minden megoldódik magától. Most az üzenik, hogy a bűnök megtorlatlanul maradnak, Európa pedig gyenge.

Kapcsolódó írásaink

Bármikor kirobbanhatnak újabb véres konfliktusok

ĀAz unió eszköztelen és kiszolgáltatott a líbiai konfliktus megoldásának kérdésében – nyilatkozta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő az észak-afrikai ország helyzete kapcsán