Krónika

Először nyitja meg a kapuit az a kastély, ahol elhunyt II. Erzsébet királynő

A Balmoralt eredetileg Albert herceg és Viktória királynő vásárolta meg 1852-ben

A Balmoral-kastély az uralkodó egyik otthona volt, ahol családjával – különösen nyaranta – sok időt töltött a királynő – írta meg a roadster.hu.

Először nyitja meg a kapuit az a kastély, ahol elhunyt II. Erzsébet királynő
Balmoral
Fotó: AFP

II. Erzsébet királynő szeptemberi halála előtt utolsó heteit, hónapjait kedvenc helyén, a Balmoral-kastélyban töltötte. A híres, ötvenezer hektáros skót birtok azóta zárva tartott, hamarosan azonban ismét megnyitja kapuit, ez pedig még III. Károly király május 6-i megkoronázása előtt megtörténhet – írta meg a roadster.hu.

A brit királyi család egykori otthona 1931 óta minden tavasszal és nyáron kitárja a kapuit a nagyközönség előtt, hogy szombatonként vezetett kirándulások keretében járhassák be a kerteket és a kiállításokat. A kastély nemrégiben a közösségi médiában osztotta meg, hogy április elsejétől egy különleges fotókiállításnak ad majd otthont, a főkapun kívül pedig bárki elhelyezheti az emlékezés virágait a néhai királynő tiszteletére.

Más hivatalos királyi rezidenciákkal ellentétben, amelyek a Crown Estate tulajdonában vannak, a Balmoral-kastély egyike annak a két ingatlannak, amelyek II. Erzsébet királynő magántulajdonába tartoztak. A másik a norfolki Sandringham Estate.

A Balmoralt eredetileg Albert herceg és Viktória királynő vásárolta meg 1852-ben, majd később generációról generációra szállt – olvasható a portálon.

Egy 2016-os dokumentumfilmben Eugenie hercegnő azt mondta a Balmoral-kastélyról, ez a legszebb hely a földön, ahol a „nagyi” a legboldogabb.

A Balmoral-kastély a 2023-ban április 1-től július 31-ig tart majd nyitva. A jegyek már elővételben, online is megvásárolhatók.

Kapcsolódó írásaink