Krónika

Így marad sokáig friss és tartós a halloween tök

Érdemes bevetni néhány praktikát

Hamarosan itt a halloween. Ilyenkor szokás kifaragott tökökkel díszíteni a bejárati ajtó, vagy kapu környékét. A bennük világító mécsesek nemcsak szépek, de hangulatosak is.

Így marad sokáig friss és tartós a halloween tök
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A szépen kifaragott lámpások gyakran pár nap alatt megereszkednek, bebarnulnak vagy akár meg is rohadnak. Néhány egyszerű trükkel azonban könnyen meghosszabbíthatjuk a halloween tök élettartamát – írja a mindmegette.hu.

A legjobb, ha nem túl korán állunk neki a faragásnak. Ideális esetben 3–5 nappal halloween előtt készítsük el a lámpást, így még friss marad október 31-ére. A tök legnagyobb ellensége a meleg és a közvetlen napfény, ezért a kész dekorációt hűvös, árnyékos helyen tartsuk – például egy fedett teraszon vagy erkélyen. Így lassabban szárad ki, és tovább megőrzi a formáját.

Sokan automatikusan a tök tetejét vágják le, pedig sokkal jobb eredményt kapunk, ha alul vágunk nyílást. Így nemcsak stabilabban fog állni, de a belsejében sem gyűlik össze a nedvesség – ez ugyanis a korai rothadás egyik fő oka.

A belső tisztítás is kulcslépés. Ne elégedjünk meg a magok eltávolításával. A szálas, nyúlós részeket is kaparjuk ki alaposan, mert ezek kezdenek el először romlani. Egy száraz, tiszta belső sokkal tovább bírja majd a strapát.

A gyertya kétségkívül hangulatos, de a tök ellensége. A láng felmelegíti a belsejét, és ezzel felgyorsítja a romlást. Ha tartósabb megoldást szeretnénk, használjunk LED-mécsest vagy elemes fényfüzért. Ugyanazt a sejtelmes, meleg fényt kapjuk, de a tök héja és belseje nem szenved a hőtől. Ráadásul biztonságosabb is, főleg ha gyerekek közelében helyezzük el.

A gyakorlott tökfaragók számos házi trükkre esküsznek:

  • Vazelin vagy olaj: ha vékony rétegben bekenjük vele a kivájt belsőt, lelassítja a kiszáradást.
  • Fertőtlenítő oldat: egy enyhe víz–ecet vagy víz–hypo keverékkel áttörölhetjük a belsejét, hogy megelőzzük a penészedést.

Ezek a módszerek segítenek megőrizni a tök frissességét, miközben nem befolyásolják a kinézetét.

Kapcsolódó írásaink