Krónika

Valóban károsabb a fehér burgonya, mint a lila?

A tudósok felfedik a meglepő igazságot

Valóban károsabbak a fehér burgonyák, mint a lilák, és mi a valódi különbség ezek között a népszerű zöldségek között? Az RBC-Ukrajna megválaszolta az örök kérdést a különböző színű burgonyák előnyeiről.

Valóban károsabb a fehér burgonya, mint a lila?
A fehér ls lila burgonya is ropogósra süthető
Fotó: NorthFoto

A fehér burgonya „káros hatásáról” szóló mítosz: honnan származik?

A fehér burgonyát gyakran kritizálják magas keményítőtartalma és viszonylag magas glikémiás indexe (GI) miatt, különösen sütve vagy pépesítve. Ez ahhoz a vélekedéshez vezetett, hogy hozzájárul a súlygyarapodáshoz, a magas vércukorszinthez és a gyulladásokhoz. Ez a nézet azonban leegyszerűsítő, és nem veszi figyelembe a teljes tápértéket.

Egészségesek a lila krumplik?

A lila burgonyát, amely élénk színe miatt vált népszerűvé, gyakran a fehér burgonya sokkal egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák. Előnyeit az antocianinok, a lila színüket adó pigmentek okozzák. Ugyanezek az antocianinok erős antioxidánsok, amelyek az áfonyában, a szederben és a vörös káposztában találhatók.

A lila burgonya fő előnyei a következők:

Magas antioxidáns-tartalmú (antocianinok)

Segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentik a gyulladást, és megvédhetik a sejteket a károsodástól.

Alacsonyabb glikémiás index

Egyes tanulmányok szerint a lila burgonya GI-értéke valamivel alacsonyabb lehet, mint a fehér burgonyáé, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli a vércukorszintet.

Potenciális védelem a krónikus betegségek ellen

Antioxidáns tartalmának köszönhetően összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével.

Valódi különbségek és váratlan hasonlóságok

A tudományos kutatások megerősítik a lila burgonya egyes előnyeit, de eloszlatják azt a mítoszt is, hogy a fehér burgonya teljesen „rossz”.

Tápanyagprofil

Fehér burgonya

Gazdag káliumban (fontos a vérnyomás szempontjából), C-vitaminban (antioxidáns, támogatja az immunitást), B6-vitaminban (szükséges az anyagcseréhez) és rostban (különösen a bőr számára).

Lila burgonya

Ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a fehér, de antocianinok hozzáadásával. Kálium- és C-vitamin-tartalmuk gyakran nagyon hasonló.

Glikémiás index (GI):

Bár a lila burgonya GI-értéke valamivel alacsonyabb lehet, mint a fehér burgonyáé, mindkét burgonyafajta közepes vagy magas GI-vel rendelkezik, attól függően, hogyan főzik. A főzés, gőzölés vagy sütés csökkenti a GI-t a vajjal és tejjel való sütéshez vagy pürésítéshez képest.

A kihűlt főtt burgonya (bármilyen színű) alacsonyabb glikémiás indexszel (GI) rendelkezik, mivel a keményítő úgynevezett „rezisztens keményítővé” alakul.

Antioxidánsok

A lila burgonya valójában vezető antioxidáns-tartalommal rendelkezik, az antocianinok miatt. Ez a legfontosabb előnyük. Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a gyulladásokat és az oxidatív stresszt a szervezetben.

A fehér burgonya antioxidánsokat is tartalmaz, bár kisebb mennyiségben és más típusúak (például klorogénsav).

Az egészségre gyakorolt hatás

Mindkét burgonyafajta része lehet az egészséges étrendnek. Kiváló energia-, vitamin- és ásványianyag-forrás.

Cukorbetegeknek vagy azoknak, akik figyelemmel kísérik a vércukorszintjüket

Fontosabb az adagméretre és az elkészítési módra összpontosítani, nem csak a burgonya színére. A burgonya fehérjével és rostokkal (például hússal és zöldségekkel) való párosítása szintén segít csökkenteni az étkezés teljes GI-értékét.

Kapcsolódó írásaink

Zelenszkij gyorsítana

ĀHárom fő feladatot nevezett meg Umerov számára a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács élén