Krónika

Kapu Tibor megmutatta!

Hogyan isszák a kávét az űrhajósok?

Sok olyan dolog van, amiről nem is gondolnánk, de teljesen másképp működik a világűrben, mint a Földön. Ilyen például a kávézás. Kapu Tibor megmutatta, hogy ő hogyan itta a kávéját a súlytalanságban.

Kapu Tibor megmutatta!
Kapu Tibor űrhajós is speciális kávéscsésze segítségével itta a kávéját az űrben
Fotó: Facebook/HUNOR - Magyar Űrhajós Program

Bár Kapu Tibor már biztonságban visszatért a Földre, magyar idő szerint július 15-én landolt Dél-Kalifornia partjainál, újabb videó került elő arról, hogyan teltek mindennapjai a Nemzetközi Űrállomáson. Ezúttal azt mutatta meg, miként fogyasztotta reggeli kávéját mikrogravitációs környezetben.

Így itta a kávét Kapu Tibor

Míg a Földön egyszerű a dolgunk: lefőzzük a kávét, beletöltjük a kedvenc bögrénkbe, hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, és már kortyolhatjuk is – az űrben ez korántsem ilyen egyszerű. A súlytalanság miatt teljesen másképp zajlik a reggeli kávézás. Kapu Tibor egy videóban demonstrálta, hogyan oldják meg ezt a hétköznapi rituálét odafent.

Kávé tasakból – főzés nélkül

Az űrben még a kávékészítés is eltér a megszokottól: ott nem főzik meg a kávét, hanem instant változatban, tasakokban érkezik. Ehhez vizet kevernek, és már kész is a koffeines ital. A fogyasztás kétféleképpen történhet: vagy közvetlenül a tasakból isszák, vagy egy különleges, űrbéli „pohárba” töltik – igen, valóban pohárba!

Speciális csésze az űrkávéhoz

Annak érdekében, hogy az űrhajósok számára is komfortos legyen a kávézás, kifejlesztettek egy különleges csészét, amely mikrogravitációban is használható. A folyadék ugyanis ott nem ömlik ki, hanem apró cseppek formájában lebeg, ami megnehezíti a hagyományos módon történő fogyasztást. A speciális kávéscsésze viszont megoldja ezt a problémát.

A Zero-G pohár – földöntúli dizájn

A különleges csészét Donald Roy Pettit amerikai űrhajós tervezte meg. A trükk a formájában rejlik: kialakítása és a felületi feszültség lehetővé teszi, hogy a kávé a helyén maradjon. Az asztronauták a szűkített részen keresztül tudják kiszippantani az italt – így a reggeli kávézás az űrben is élvezhető élmény marad.

Kapcsolódó írásaink