Krónika
Kapu Tibor megmutatta!
Hogyan isszák a kávét az űrhajósok?

Bár Kapu Tibor már biztonságban visszatért a Földre, magyar idő szerint július 15-én landolt Dél-Kalifornia partjainál, újabb videó került elő arról, hogyan teltek mindennapjai a Nemzetközi Űrállomáson. Ezúttal azt mutatta meg, miként fogyasztotta reggeli kávéját mikrogravitációs környezetben.
Így itta a kávét Kapu Tibor
Míg a Földön egyszerű a dolgunk: lefőzzük a kávét, beletöltjük a kedvenc bögrénkbe, hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt, és már kortyolhatjuk is – az űrben ez korántsem ilyen egyszerű. A súlytalanság miatt teljesen másképp zajlik a reggeli kávézás. Kapu Tibor egy videóban demonstrálta, hogyan oldják meg ezt a hétköznapi rituálét odafent.
Kávé tasakból – főzés nélkül
Az űrben még a kávékészítés is eltér a megszokottól: ott nem főzik meg a kávét, hanem instant változatban, tasakokban érkezik. Ehhez vizet kevernek, és már kész is a koffeines ital. A fogyasztás kétféleképpen történhet: vagy közvetlenül a tasakból isszák, vagy egy különleges, űrbéli „pohárba” töltik – igen, valóban pohárba!
Speciális csésze az űrkávéhoz
Annak érdekében, hogy az űrhajósok számára is komfortos legyen a kávézás, kifejlesztettek egy különleges csészét, amely mikrogravitációban is használható. A folyadék ugyanis ott nem ömlik ki, hanem apró cseppek formájában lebeg, ami megnehezíti a hagyományos módon történő fogyasztást. A speciális kávéscsésze viszont megoldja ezt a problémát.
A Zero-G pohár – földöntúli dizájn
A különleges csészét Donald Roy Pettit amerikai űrhajós tervezte meg. A trükk a formájában rejlik: kialakítása és a felületi feszültség lehetővé teszi, hogy a kávé a helyén maradjon. Az asztronauták a szűkített részen keresztül tudják kiszippantani az italt – így a reggeli kávézás az űrben is élvezhető élmény marad.