Krónika
Rizstermesztés az űrben?
Az olaszok megalkották

A „Holdrizs” elnevezésű projektet az Olasz Űrügynökség védnöksége alatt valósítják meg. Három egyetem vesz benne részt: a Milánói Állami Egyetem, a római Sapienza Egyetem és a nápolyi Federico Egyetem.
Miért pont a rizs?
Az új fajta nem csupán egy újabb kísérlet. Különleges előnyökkel is rendelkezik:
- Törpe méretű (legfeljebb 10 cm), alkalmas zárt helyekre.
- Magas hozam.
- A megnövekedett fehérjetartalom kulcsfontosságú paraméter, ha hosszú expedíciók során húshiány van.
A Sapienza kifejlesztett egy gént, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy szélsőséges körülmények között is fenntartsák növekedésüket és termelékenységüket. Nápolyban pedig egy olyan környezetben végeztek tesztelést, amely a mikrogravitációt szimulálja.
Ahol az „űrbe” való betakarítást tesztelik
Bár a jövőben a tervek szerint ilyen növényeket a Holdon vagy a Marson lévő kolóniákban termesztenek, most minden kísérletet a Földön végeznek, a lehető legközelebb álló körülmények között, az űrhöz. Ez olcsóbb, és lehetővé teszi a valódi repülésekkel járó kockázatok elkerülését.
„A földi növényekkel az űrben végzett bármilyen munka pozitív hatással van a legénység pszichológiai állapotára” – jegyzik meg a kutatók.
Nem csak a hely miatt
Ez a rizs nemcsak az űrhajósok számára lehet hasznos. Szélsőséges körülményekkel szembeni ellenállása ideális jelöltté teszi a termesztéshez:
- A sivatagokban.
- Az Északi-sarkkörön túl.
- Az Északi-sarkvidéken.
- Zárt térben.
Mi a következő lépés?
A kutatás még több évig folytatódik, de az első eredmények már most lenyűgözőek. Ez a miniatűr, de tápláló rizs egy lépés a mezőgazdaság új korszaka felé: nemcsak bolygóközi, hanem szárazföldi is - írta meg a Pravda.