Krónika

Kapu Tibor Erős Pistával indult a világűrbe

Ez volt Kapu Tibor kedvenc gyerekkori étele – írja a Mindmegette.

Kapu Tibor Erős Pistával indult a világűrbe
Kapu Tibor a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) komoly kutatásokat végez, de kedvenc receptjét nem vitte magával
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Egy véletlen találkozásnak köszönhetően derült ki, hogy mi volt az űrhajós kedvenc étele a gimnáziumban. De nemcsak Kapu Tibor volt oda Borika néni receptjéért.

A nyíregyházi származású kutatóűrhajós, Kapu Tibor neve egyre ismerősebben cseng szerte az országban. De vajon mit evett legszívesebben a gimnáziumi büfében? A válasz meglepő – és nagyon finom!

Kiderült, mi volt Kapu Tibor kedvenc büfés étele – és nem is akárhogy! A szon.hu munkatársa nemrégiben egy pénztárnál sorban állva hallott egy igen különös beszélgetést az éppen a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Kapu Tiborról. Kiderült, egyikük a kutató űrhajós gimnáziumának büfése volt, aki elárulta, hogy a fiatal Tibor kedvence a francia pirítós volt! Ráadásul nem is akármilyen – Borika néni legendás receptje szerint készült, amit sokan máig emlegetnek a Krúdy Gyula Gimnázium egykori diákjai közül.

Egy űrhajós földi kedvence

Borika néni fia, Várnagy Zoltán mesélt a régi időkről.

Tibi mindig csendes, kedves srác volt, de nem gondoltam volna, hogy egyszer az űrbe készül. A francia pirítós viszont... hát azt sűrűn kérte. Egy kis porcukor, lekvár, és kész is volt a boldogság!

A büfében volt hamburger, hot-dog, gyros is, de Tibor mindig a klasszikus, tojásba forgatott, aranybarnára sütött kenyérre szavazott. Egyszerű, de nagyszerű – talán pont ez a titka.

Vége egy korszaknak

A büfét több mint harminc éven át működtető család azonban ma már más pályán van.

Kevesebb a vásárló, sokan már házhoz rendelnek az iskolába. Mi pedig úgy döntöttünk, visszavonulunk – mondta Zoltán, aki jelenleg a pénzügyek világában dolgozik. Bár Borika néni már nem süti a híres francia pirítóst, a recept örökre beírta magát a nyíregyházi diákok szívébe – és úgy tűnik, egy leendő magyar űrhajóséba is!

Kapu Tibor lecserélte a pirítóst

A kutató űrhajós ízlése felnőtt korára megváltozott: Tibor kedvenc étele ma már a chilis bab, amit sajnos nem ehet az űrállomáson, ott ugyanis kicsit nehézkes lenne elkészíteni ezt az ételt. Az űrmenűnek megbízhatónak és változatosnak kell lenni. Fontosak a hazai ízek, ezzel csökkentve az elszigeteltség érzését. Így két legendás magyar ízt, Erős Pistát és Pirosaranyat vitt magával.

Kapcsolódó írásaink