Krónika
Paszternák- és petrezselyemgyökér-kisokos
Zöldséges gyorstalpaló

Elgondolkozott már vásárlás közben azon, hogy éppen paszternák- vagy petrezselyemgyökeret tart-e a kezében? – teszi föl a kérdést az ÖkoTest.de című magazin. Mint a lap összeállításából egyebek mellett kiviláglik, mindkét gyökér nagyon hasonlónak tűnik – ami nem is nagy csoda, hiszen ugyanahhoz a növénycsaládhoz tartoznak. De alapvető különbségek vannak az ízben, a felhasználásban és a tápértékben is – hívja föl a figyelmet a cikk.
A paszternák a sárgarépához hasonló illatú, a petrezselyemgyökér viszont névadójára hajaz. A paszternáknál enyhén mélyült, a petrezselyemgyökereknél jól látható, felfelé görbülő zöld bázis a levélzet.
Ezenkívül a forma is árulkodó, hiszen a paszternák feje vastagabb, mint a petrezselyemgyökéré és a sárgarépáé.
Az igazi adu viszont az íz, hiszen a paszternák édes és diós beütésű. Főzés után különösen puhává válik, ezért tökéletes levesekhez, pürékhez vagy bébiételekhez. A petrezselyemgyökér sokkal fűszeresebb és intenzív nyomot hagy a szájban. Főzés után is kissé szilárd marad, és gyakran használják levesekhez.