Krónika

Harminc évre ítélték az oslói melegbárban lövöldöző férfit

Az elkövető nyilvánosan hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek

Terrorcselekmény elkövetésében bűnösnek mondta ki és harminc év börtönbüntetésre ítélte a norvég bíróság csütörtökön az oslói melegbárban két éve elkövetett halálos lövöldözést kitervelő és végrehajtó, iráni származású norvég állampolgárt.

Harminc évre ítélték az oslói melegbárban lövöldöző férfit
Norvég rendőrök Oslo belvárosának utcáin 2022. június 25-én, miután lövések dördültek a London pub előtt, és két ember meghalt
Fotó: AFP/NTB/Javad Parsa

A London Pub nevű bárban és egy másik, közeli szórakozóhelyen 2022. június 25-én elkövetett fegyveres támadásban két ember életét vesztette és kilencen megsebesültek.

A 45 éves elkövető, Zaniar Matapour a rendőri jelentések szerint mentális problémákkal küszködő, radikalizálódott iszlamista. A norvég hatóságok súlyos terrorcselekmény és gyilkosság miatt kezdeményezték büntetőjogi felelősségre vonását.

A bírák Matapourra harminc év börtönbüntetést szabtak ki, amely határozatlan ideig meghosszabbítható – jelentette a norvég média. Az ítélet összhangban áll az ügyészség kérésével.

Az ítélet „nagy megkönnyebbülést jelent a számunkra” – mondta Espen Evjenth, a túlélőket és a halálos áldozatok hozzátartozóit támogató csoport vezetője az NRK norvég műsorszolgáltatónak.

A vádirat szerint Matapour azután kezdett lövöldözni, hogy nyilvánosan hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Két fegyverrel is tüzelt az épületen belül és kívül is. A férfit a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel.

Az ügyész üdvözölte a csütörtöki döntést. Matapour védője nagyon súlyosnak nevezte a kiszabott büntetést, de elmondta, hogy a fellebbezés kérdésében még nem döntöttek.

A per alatt a védelem sem vitatta, hogy Matapour a tömegbe lőtt, és a támadás terrorista indíttatású volt. Matapour ügyvédje mégis védence felmentését kérte arra hivatkozva, hogy a férfi egy magát az Iszlám Állam magas rangú tagjának kiadó dán titkosügynök felbujtására követte el a támadást. Matapour mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Kapcsolódó írásaink