Külföld

Pakisztán kiadja Norvégiának a melegbárban történt lövöldözés kitervelőjét

A rendőrség szerint a radikalizálódott muszlim férfi mentális betegségben szenved

Pakisztán kiadja Norvégiának a oslói melegbárban 2022-ben történt lövöldözés kitervelőjét – jelentették be a norvég hatóságok pénteken.

Pakisztán kiadja Norvégiának a melegbárban történt lövöldözés kitervelőjét
A pakisztáni származású norvég Arfan Bhatti (jobbra) ügyvédjével, John Christian Eldennel az oslói kerületi bíróságon 2008. június 3-án
Fotó: AFP/Sara Johannessen/Scanpix Norvégia

Sajtótájékoztatóján Emilie Enger Mehl, a skandináv ország igazságügyi minisztere azt mondta, Arfan Bhatti jelenleg már egy Norvégiába tartó repülőgépen ül, norvég rendőrök őrizetében.

Bhatti – aki tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és tiltakozott a kiadatás ellen – a norvég rendőrség közlése szerint a landolás után azonnal előzetes letartóztatásba kerül.

Bhatti ügyvédje, John Christian Elden szintén tiltakozott a kiadatás ellen, kiemelve, hogy arra még az előtt került sor, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság ítéletet hirdetett volna védence ügyében.

A pakisztáni hatóságok annak ellenére döntöttek a kiadatás mellett, hogy Oslo és Iszlámábád között nincs kiadatási egyezmény.

A London Pub nevű, közismert oslói melegbárban és egy közeli szórakozóhelyen két éve, június 25-én elkövetett fegyveres támadás során két ember életét vesztette és kilenc ember megsebesült. Az elkövetőt, Zaniar Matapour 43 éves, iráni származású norvég állampolgárt a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel. A rendőrség szerint a radikalizálódott muszlim férfi mentális betegségben szenved. Matapourt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorizmussal vádolják.

A férfi a márciusban kezdődött tárgyaláson ártatlannak vallotta magát és nem volt hajlandó elárulni, mi késztette tettére.

Kapcsolódó írásaink