Krónika

Tragikus: számos halottja van a Beryl hurrikánnak a karibi térségben

Venezuelában háromra emelkedett a halálos áldozatok száma, de legalább három további áldozat vesztette életét Grenadán, amelyet hétfőn ért el a vihar, egy ember a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken hunyt el a rendkívül heves időjárás miatt

Legalább hét halottja van a karibi térségben a Beryl hurrikán tombolásának, a trópusi ciklon Jamaica és a Kajmán-szigetek felé halad – figyelmeztetett helyi idő szerint kedd éjjel az Egyesült Államok hurrikánközpontja (NHC).

Tragikus: számos halottja van a Beryl hurrikánnak a karibi térségben
Tovább robog és szedi áldozatait a Beryl
Fotó: AFP/Victor Gonzalez

Barbados fővárosában, Bridgetownban otthonokat és üzleteket öntött el a víz, és halászhajók rongálódtak meg. A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén pedig az EDF áramszolgáltató szerint utcákat öntött el a víz, és mintegy tízezer fogyasztó maradt áram nélkül. A Dominikai Köztársaságban hatalmas hullámok zúdultak a főváros, Santo Domingo partjaira – jelentették az AFP francia hírügynökség helyi munkatársai.

„Pusztító szelek, potenciálisan halálosan emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este” – írta az NHC kedd esti közleményében, megjegyezve, hogy a hurrikánt óránkénti 250 kilométeres széllökések kísérik.
„A jó hír az, hogy a Beryl kezdett egy kicsit gyengülni” – mondta Michael Brennan, az NHC igazgatója, aki rendkívül veszélyesnek nevezte a hurrikánt. Hozzátette: a Beryl 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát, jelentős károkat okozva, különösen a házakban, tetőkben, fákban és villanyvezetékekben.

Andrew Holness jamaicai miniszterelnök kedden az X-en arra szólított fel minden jamaicait, hogy készletezzenek élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet, és helyezzék alapvető fontosságú irataikat biztonságos helyre.

Jamaica mellett a Kajmán-szigeteken is hurrikánriadót rendeltek el. A területet várhatóan szerdáról csütörtökre virradó éjjel súrolja majd a ciklon, vagy átrepül felettük – közölte az NHC.
A Beryl csütörtök este Haiti déli részét éri el, tovább gyengülve eléri majd a mexikói Yucatán-félszigetet is.
Ez a szezon első atlanti hurrikánja. Ilyen léptékű vihar rendkívül ritka a hurrikánszezon ilyen korai szakaszában.

Kapcsolódó írásaink