Krónika

Retróhétvégét tart a MÁV–Volán-csoport a Balatonnál

Az évfordulós járművek kiemelt szerepet kapnak az eseményen

A nosztalgiajárművek kedvelőit várja a MÁV–Volán-csoport retrórendezvényén a Balatonnál szombaton és vasárnap.

Retróhétvégét tart a MÁV–Volán-csoport a Balatonnál
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Török Péter

A VOLÁNBUSZ Zrt. szerdán MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Balaton északi, illetve Keszthely és Tapolca közötti vasútvonalán klasszikus járműcsodák idézik fel a régi idők közlekedését.

Az évfordulós járművek kiemelt szerepet kapnak az eseményen. Idén harmincéves a hazai InterCity-motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu, a V63-as Gigant villanymozdonyok ötven éve gördültek le a gyártósorról, az M44-es Bobó tolatómozdonyok pedig hetvenévesek lettek. A MÁVAG gyár egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepli forgalomba állásának 100. jubileumát. A személykocsik terén pedig harmincévesek lettek az EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF-sorozat első darabjai – sorolják a közleményben.

A Budapest–Balatonfüred–Tapolca és Keszthely–Tapolca közti vasútvonalakon összesen 12 retró mozdony nyolc retró szerelvényt vontat majd. A Volánbusz a Budapestről érkező vonatokhoz csatlakozva, a kaposvári zöld faros és egy K266-os nosztalgiabusszal szállítja majd az utasokat Siófok és Balatonfüred között.

A retróhétvége volános járatai mindkét végállomásról 8:30 órakor, 10:30 órakor, 12:30 órakor, 14:30 órakor és 16:30 órakor indulnak, emellett a Szántód és Tihany között közlekedő kompjáratot is igénybe lehet venni.

A közleményben felidézik: a zöld színű, FAROS–1 rendszámmal közlekedő, Ikarus 55 Lux kivitelű autóbuszt 1967-ben gyártották, első tulajdonosa az Ikarus székesfehérvári üzeme volt. 2000-ben a Kapos Volán romos állapotban vásárolta meg a tengelici termelőszövetkezettől, majd felújították és 2001-ben forgalomba helyezték. Csaknem húsz évvel később újra teljes felújításon esett át, a 2020-ban elindított volános értékmentési program keretében. A jármű azóta számos rendezvény és kiállítás fontos résztvevője volt.

Az eredeti állapotára felújított Ikarus 266-os autóbuszt 1978-ban, Székesfehérváron gyártották. A jármű eredetileg a 13. számú Volánnál, illetve jogutódjánál, a Kapos Volánnál szolgált. Az IK266-os a 90-es években komplett vázcserén, 2014-ben pedig teljes felújításon esett át. Ekkor kapta a korábbi zöld-fehér helyett a jellegzetes Volán-sárga fényezést, illetve visszakerült rá az ikonikus Volán-csiga is.

A nyár folyamán a Volánbusz még számos nosztalgiajárattal várja az érdeklődőket. További információk a társaság közösségi oldalain olvashatók.

Kapcsolódó írásaink