Krónika

Ez a népszerű ital kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, csökkentve azok hatékonyságát

A zöld tea tannint tartalmaz, amely irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját

A zöld tea számos hasznos tulajdonságáról ismert, mint például az anyagcsere javítása és az immunitás erősítése – számol be a Sports.kz a Belnovosti.by-ra hivatkozva.

Ez a népszerű ital kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, csökkentve azok hatékonyságát
Képünk illusztráció
Fotó: Photoalto Via AFP/Altopress /Isabelle Rozenbaum

De mint minden más gyógymód, ez sem használhat kivétel nélkül mindenkinek.
Kiderült, hogy egyesek számára ez az ital nemcsak haszontalan, hanem káros is lehet. Tehát kinek kell tartózkodnia a zöld tea fogyasztásától?

Hatás a gyomorra és az emésztőrendszerre:
A zöld tea tannint tartalmaz, amely irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Ezért a gyomorhurutban, gyomorfekélyben vagy nyombélfekélyben szenvedőknek kerülniük kell ezt az italt. A magas savtartalom ugyanis súlyosbíthatja e betegségek tüneteit, kellemetlen érzést és fájdalmat okozva.
Májproblémák:
Bár a zöld tea segíthet a szervezet méregtelenítésében, túlzott fogyasztása negatívan befolyásolhatja a májat.
A tea egyes összetevői ugyanis, különösen nagy mennyiségben, károsíthatják a májsejteket. A májbetegségben szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük.
Terhesség és szoptatás:
Terhes nőknek és szoptatós anyáknak ajánlott korlátozni a zöld tea fogyasztását. Koffeint tartalmaz, amely áthatolhat a méhlepényen és bekerülhet az anyatejbe, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat fejlődését vagy a baba egészségét. A mérsékelt fogyasztás, napi egy csészénél nem több, elfogadható, de jobb, ha előzetesen orvoshoz fordulunk.
A vér vasszintjére gyakorolt hatás:
A zöld tea csökkentheti a szervezet vasszintjét, ami különösen veszélyes a vérszegénységben vagy alacsony hemoglobinszintben szenvedők számára. A teában lévő tannin ugyanis megakadályozza a vas felszívódását az ételekből. Ezért ha vérszegénységre hajlamos, jobb, ha elutasítja a zöld teát, vagy nem étkezés közben issza.
Ellenjavallatok egyes betegségek esetén:
A zöldhályogban szenvedőknek kerülniük kell a zöld teát, mivel növelheti a szemnyomás mértékét, szintén tartózkodniuk kell ettől az italtól a ritmuszavarban vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek, mivel a szívre gyakorolt serkentő hatása miatt.
Gyógyszerkölcsönhatások:
A zöld tea kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, csökkentve azok hatékonyságát vagy mellékhatásokat okoz. Például csökkentheti a véralvadásgátlók hatékonyságát, vagy növelheti a mellékhatások kockázatát egyes antidepresszánsok esetében.
Mindenképpen konzultáljon orvosával, ha gyógyszereket szed és zöld teát szeretne fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink