Krónika

A tenger alatt felfedezett piramisszerkezet rejtélye

Nem tudják biztosan, hogy emberi alkotásról van-e szó

Az Azori-szigetek partjainál 2013-ban a tenger alatt talált piramisszerkezet rejtélye még mindig fejtörést okoz a szakértőknek, akik nem tudják biztosan, hogy emberi alkotásról van-e szó – írta meg a Greek Reporter.

A tenger alatt felfedezett piramisszerkezet rejtélye
A piramisszerkezet, amelyet a tenger mélyén fedeztek fel, legalább hatvan méter magas volt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Diocleciano Silva 2013-ban találta meg a szerkezetet, miközben az óceán mélyének térképezését végezte. A helyi hírügynökségeknek elmondta: „A piramis tökéletes alakú és a kardinális pontok szerint tájolt.”

Terceira és São Migue szigetek között található, és Silva állítása szerint szinte tökéletesen négyzet alakúnak tűnik.

A GPS digitális technológia segítségével kapott jelenlegi becslések szerint a magassága hatvan méter, az alapja pedig 8000 négyzetméter.

Összeesküvés-elméletek a tenger alatti piramisról

Egyesek az interneten meg vannak győződve arról, hogy a képződmény valamilyen ősi civilizáció eredménye. Mások azt is feltételezik, hogy az elsüllyedt Atlantisz városának maradványairól van szó, amely jelenség évek óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját.

A kutatók azóta találgatják Atlantisz helyét vagy természetét, amióta Platón először írt róla. Rengetegféle elmélet született, különösen a modern korban. A népszerű elméletek között szerepel, hogy Atlantiszt az Azori-szigetekkel, az Antarktiszzal vagy Dél-Amerikával azonosítják.

Ezzel az elmélettel az a probléma, hogy az a terület, ahol a piramisépítményt felfedezték, mintegy 20 000 éve víz alá került.

Tekintettel arra, hogy a legkorábbi ismert fejlett emberi civilizáció Mezopotámiában csak nagyjából 17 000 évvel később, i. e. 3000 körül kezdődött, valószínűtlennek tűnik, hogy az emberek felelősek ennek az építménynek az építéséért.

A portugál haditengerészet gyanúja szerint Silva bukkanhatott a D. João de Castro Bankra. Ez egy víz alatti vulkán, amely ugyanazon szigetek között található a tengerfenéken, ahol Silva a rejtélyes építményt észlelte.

Az Azori-szigetek térségében gyakori a vulkáni tevékenység és a tektonikai elmozdulások, amelyek hozzájárulnak a szokatlan geológiai jellegzetességek kialakulásához.

Bár a piramis alakú építmény létezik, nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy mesterséges lenne. Végső soron, bár a víz alatti piramis gondolata érdekes, a bizonyítékok jelenleg a természetes magyarázatot támasztják alá.

Ember alkotta, több ezer évvel ezelőtt készült építmények?

Az Azori-szigetek szigetcsoportja körülbelül ezer mérföldre fekszik Európa partjaitól, az Atlanti-óceánon át Észak-Amerikáig vezető út egyharmadánál. A szigetek Portugáliához tartoznak, és a hivatalos történelmi feljegyzések szerint sokáig lakatlanok voltak, amíg a portugál expedíciók a 15. században nem gyarmatosították őket.

Egy ellentmondásos alternatív elmélet azonban egyre nagyobb teret nyer. Egyes szakértők, köztük Nuno Ribeiro, a Portugál Régészeti Kutatási Szövetség elnöke szerint a sziklarajzok és a szigeteken található, ember alkotta építmények maradványai arra utalnak, hogy az Azori-szigeteket már évezredekkel ezelőtt is emberek lakták.

Az építmények némelyike kőkorszaki eredetűnek tűnik, amely arra utal, hogy létezett egy olyan civilizáció, amely elég fejlett volt ahhoz, hogy ilyen messzire utazzon, és gyarmatosítani tudja a távoli szigeteket.

Az Azori-szigeteken található, ősi településekről szóló állításokról szóló heves vita arra késztette Portugália kormányát, hogy szakértői bizottságot hozzon létre a további vizsgálatok lefolytatására.

A bizottság 2013-ban kijelentette, hogy az ősi civilizáció minden feltételezett maradványa valószínűleg természetes sziklákból képződött.

Kapcsolódó írásaink