Krónika

A szakértő elárulta, miért imádhatnak minket a szúnyogok szinte megszállottként

Arról is beszélt, hogyan állíthatnánk meg őket

Talán már észrevette, hogy míg egyesek szenvednek a csípésektől, másokat, úgy tűnik, hogy a szúnyogok elkerülnek. Erre van tudományos magyarázat. A tudósok például megállapították, hogy a rovarok majdnem kétszer olyan gyakran választják az A vércsoportú embereket, mint a B vércsoportúakat. A ruházat színe is fontos – a szúnyogok ugyanis kiválóan látnak, írta a Super.ru.

A szakértő elárulta, miért imádhatnak minket a szúnyogok szinte megszállottként
A szakértők szerint a sötét színű ruházat is vonzza a szúnyogokat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Guillaume Souvant

„Képesek arra, hogy kiemeljék a látóhatárból az embert, ezért fontos, hogy hogyan van felöltözve. Ha sötét ruhát visel, jobban felhívja magára a figyelmet, mert kiemelkedik a háttérből” – magyarázta Jonathan Day entomológus professzor a HuffPostnak adott interjúban.

A szakértő szerint a szúnyogok szemében a testhőmérséklet emelkedése miatt – például kocogás vagy bármilyen más fizikai tevékenység után – lehetünk vonzóbb áldozatok. Az alkohol jelenléte a vérben hasonló hatást eredményez. A terhesség vagy a túlsúly szintén vonzhatja a rovarokat. És bár e rovarok „döntési mechanizmusai” nem teljesen ismertek, nem kell saját magán kísérleteznie. Kerülje a szúnyogokat, ahol csak lehet, és szükség esetén használjon szúnyogirtót.

Kapcsolódó írásaink