Krónika

Emberi maradványt találtak a világ legrégebbi borában

Vannak, akik szó szerint értelmezték egykor a „testes bor” kifejezést

Különös összetevőt találtak a legrégebbi, folyékony állapotban megőrzött borban. Az alkoholos nedű időszámításunk előttről származik, és kimutatható benne egy férfi maradványa – írja a Mandiner.

Emberi maradványt találtak a világ legrégebbi borában
Kétezer éves római sírban találtak rá a borra, mely a vizsgálata szerint fehér bor (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit fedeztek fel” – jelentette ki José Rafael Ruiz Arrebola-t, a Córdobai Egyetem vegyésze.

A borra egyébként véletlenül bukkant rá egy család 2019-ben, akik az otthonukat újították fel a spanyolországi Carmonában. A munka közben egy kétezer éves római sírt fedeztek fel, amely igazi kincsesbányának bizonyult. Az urnában a csontmaradványok mellett a kétarcú istent, Janust ábrázoló aranygyűrű is találtak, illetve mintegy ötliternyi folyadékot.

A szakértő elmondta, hogy korábban az összes urnában csak emberi maradványokat és különféle, temetkezéshez kapcsolódó tárgyakat találtak. A vegyész hozzátette, hogy csak a későbbi pH-teszt mutatta ki, hogy az említett folyadék bor volt, feltehetően fehér bor, amely az évek alatt elszíneződött.

A Carmonában talált ital egyúttal megdöntötte a rekordot, hiszen most már ez a legrégebbi, folyékony állapotban megőrzött bor a világon. A korábbi rekordot egy időszámításunk előtti 4. századból származó bor tartotta. Azt szintén egy római sírban találták meg 1867-ben Németországban.

A rómaiak gyakran temették el a halottaikat úgy, hogy különböző tárgyakat helyeztek melléjük, úgy tartották ugyanis, hogy csak a test hal meg, a lélek tovább él.

A kutatók szerint a megtalált bor számunkra is fogyasztható lenne, ugyanis a mikrobiológiai elemzés szerint nem mérgező, mégis fenntartásokkal kezelendő, hiszen kétezer évet töltött a föld alatt emberi maradványok társaságában.

Kapcsolódó írásaink