Krónika

Tünetek, amelyek jelentkezésekor azonnal orvosi segítségre van szükségünk

Szúnyog, darázs, bögöly és kullancs

Itt a nyár és a vakáció. De nem csak a meleggel és hőséggel kell megküzdenünk. A rovarcsípések is nagy gondot jelenthetnek. Súlyosabb helyzetben akár orvosi segítségre is szükségünk lehet.

Tünetek, amelyek jelentkezésekor azonnal  orvosi segítségre van szükségünk
A nyárral egyidejűleg megérkeztek a rovarok is, a kullancs, bögöly és a tigrisszúnyog, csípésük súlyos betegségeket is okozhat (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

A különféle, Magyarországon honos rovarok csípései a kellemetlenségen túl különösebb veszélyt nem jelentenek. Kivételt képez ez alól az a néhány rovar, mint a kullancs, a bögöly és a tigrisszúnyog, amelynek csípése komolyan elfertőződhet, illetve váladékukban súlyos betegségek kórokozói lehetnek.

Természetesen a ritkábban előforduló az egyéni túlérzékenység és a csípés elhelyezkedésének függvényében egy-egy rovarcsípés komoly reakciókkal is járhat.

A rovarcsípések nyomán általában vörös, viszkető, esetenként fájdalmas, kisebb-nagyobb duzzanatok alakulnak ki a bőrfelszínen, melyek legfeljebb néhány órán, esetenként néhány napon belül eltűnnek.

Egyeseknél egyes rovarok esetében intenzívebb allergiás reakciók is felléphetnek, melyek azonban rövid időn belül, súlyosbodás nélkül elmúlnak. Kivételt képeznek azok a tünetek, melyek fennállása esetén orvosi, esetleg sürgősségi ellátásra van szükség.

Ha a rovarcsípés után olyan tüneteket tapasztal, mint a légzési nehézségek, a nyelési gondok, az arc-száj-torok duzzanata, a szapora pulzus, a szédülés vagy éppen az eszméletvesztés, akkor azonnal orvosi segítségre van szüksége.

Ezek a jelek a csípés nyomán fellépő súlyos túlérzékenységre utalnak, és ilyenkor sürgősségi ellátásra van szükség.

Akkor is kérje szakember segítségét, ha a rovarcsípés a szemkörnyéket, esetleg a szájat, torkot érte; ha a csípés körül nagy (tenyérnyi vagy nagyobb) területen vörös és duzzadt folt keletkezik; ha a csípés nyomán gennyes sebfertőzés tünetei észlelhetők; ha a csípés közelében megduzzadt nyirokcsomó tapintható; ha lázas vagy ha influenzaszerű tünetek jelentkeznek.

Kullancscsípés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a csípés helyén kokárdaszerű bőrelszíneződés alakul ki; illetve minden olyan csípés esetén orvosi segítségre van szükség, melynek tünetei nem múlnak el tíz napon belül.

A rovarcsípések általában nem igényelnek kezelést, ám természetesen ez alól is lehetnek kivételek: a kullancsot el kell távolítani, a méh fullánkját szintén. A pókharapásokat, bögölyszúrásokat a fokozott fertőzésveszély miatt tanácsos fertőtlenítőszerrel kezelni, a lódarazsak, dongók csípéseit pedig borogatni.

Nagyon fontos a megelőzés. Ha elhagyja otthoni, szúnyoghálóval védett tartózkodási helyét, akkor leginkább a különféle illóolajokból álló rovarriasztókban bízhat. A jól záródó ruházat is hasznos lehet, ám nyári körülmények között ez nem mindig elviselhető.

Fontos és hasznos megelőzés a rovarok életterének elkerülése, bolygatás mellőzése.

Kapcsolódó írásaink

Sosem késő elkezdeni

ĀA megfelelő mozgást mindenkinek az egészségi állapotához és az életkorához képest kell kialakítani