Krónika

Műanyagot eszik egy gomba, amelyet egy csendes-óceáni szemétszigeten fedeztek fel

Különösen a bevásárlószatyrok és pillepalackok műanyaga ízlik neki

Műanyaggal táplálkozik az a csendes-óceáni gombafaj, amelyet egy nemzetközi tudós csoport talált egy a Csendes-óceánban lebegő szemétszigeten – írja Futurismra hivatkozva a Kutyabarát.hu

Műanyagot eszik egy gomba, amelyet egy csendes-óceáni szemétszigeten fedeztek fel
A szerzetes fóka (Neomonachus schauinslandi) üres műanyag palackkal a szájában a szeméttel borított parton
Fotó: AFP/Biosphoto/Paulo de Oliveira

A gombát, amely más mikrobák vékony rétegei között él, a tudósok Parengyodontium albumnak nevezték el. Ez már a negyedik ismert tengeri gomba, amely képes műanyag hulladék fogyasztására és lebontására. A megfigyelés szerint különösen az UV-fény által kezelt polietilént bontotta le, amely például a vizes palackok és bevásárlótáskák leggyakoribb műanyag típusa.

Az már ismert volt, hogy az UV-fény önmagában mechanikusan bontja a műanyagot – emelte ki a tanulmány vezető szerzője, Annika Vaksmaa, a hollandiai Királyi Tengeri Kutatóintézet (NIOZ) tengerbiológusa és biogeokémikusa.

De – tette hozzá – eredményeink azt mutatják, hogy tengeri gombák által a biológiai műanyag lebomlását is elősegíti.

Ez a felfedezés persze nem jelenti, hogy mostantól nyakra-főre használjuk az eldobható műanyagokat. Az eddig felhalmozódott műanyag hulladék eltávolítása az óceánokból továbbra is fontos cél, de nem lehet nagy hálókkal egyszerűen csak összeszedni, mert közben tengeri élőlényeket zavarhatnak meg. A műanyag hulladék összegyűjtése a tengerekből és óceánokból továbbra is költséges, és gyakran nem is hatékony.

Az új gomba felfedezése, amely képes felgyorsítani a műanyag lebomlási folyamatát, izgalmas fejlemény, de nem csodaszer. A laboratóriumban nevelt P. album körülbelül 0,05 százalékot bontott le egy adott UV-kezelt műanyag darabból minden kilencnapos időszak alatt. Bár ez is érdekes eredmény, de egyelőre, nagyon sok időbe telne, mire a műanyagevő gombák lebontanák az eddig az óceánba kerülő milliós tonnányi műanyagot.

Annika Vaksmaa szerint „valószínű, hogy a már azonosított négy fajon kívül más fajok is hozzájárulnak a műanyag lebomlásához”.

A felfedezés reményt ad arra, hogy a tudósok még több műanyagot lebontó organizmust találhatnak, és a jövőben hatékonyabb módszereket fejleszthetnek ki a tengeri műanyagszennyezés kezelésére.

Kapcsolódó írásaink