Krónika

Veszélyes férgek terjedtek el a strandokon

Az Olaszországban nyaralóknak óvakodniuk kell a tűzféregtől. A tűzféreg (Hermodice carunculata) az elmúlt évek emelkedő hőmérséklete miatt elszaporodott a tengerpartokon. 2018 óta egyre gyakrabban észlelik őket, és különösen az elmúlt két-három évben, a súlyos hőhullámokat követően nőtt meg a számuk – számolt be róla az Origo.

Veszélyes férgek terjedtek el a strandokon
Az Olaszországban nyaralóknak óvakodniuk kell a tűzféregtől
Fotó: AFP/Biosphoto/Franco Banfi

A meleg Földközi-tenger ideális feltételeket biztosít a természetes ellenséggel nem rendelkező tűzférgek elszaporodásához.

Különösen Szicília, Campania, Apulia és Calabria déli régiói érintettek. A tűzféreg sörtéivel való érintkezés fájdalmas lehet, a tünetek közé tartozik az égés, viszketés és zsibbadás, ritkán szédülés és hányinger is előfordulhat. Nem életveszélyes, hacsak nem áll fenn allergia.

Ha az embereket olyan területen csípik meg, ahol a bőr vastag, akkor általában csak helyi égő érzés jelentkezik. Ha azonban olyan helyeket érint, ahol a bőr vékony, például a könyökhajlatot, akkor a fájdalom rendkívül erős és hosszan tartó lesz.

A fürdőzőknek nem szabad megérinteniük a tűzférgeket, és óvatosan kell eljárniuk, amikor a vízbe mennek.

A tűzféreg akár 30 centiméter hosszú is lehet, és veszélyes sörtékkel rendelkezik, amelyek mérgező váladékot tartalmaznak. Érintkezéskor a sörték behatolnak a bőrbe, és letörnek, ami megnehezíti az eltávolítást.

Kapcsolódó írásaink