Krónika

Flamingókfiókák születtek a budapesti állatkertben

Néhány hét múlva a felnőttek „óvodai csoportba” terelik majd a kicsiket, mert így könnyebb lesz vigyázni rájuk

Eddig tizennégy rózsás flamingó kelt ki a tojásból az elmúlt pár hétben a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és további fiókák érkezése várható a következő napokban – tájékoztatta az intézmény az MTI-t csütörtökön.

Flamingókfiókák születtek a budapesti állatkertben
A fiókák egy darabig nem túl aktívak, kezdetben a csőrük és lábaik is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos korukig azonban a rózsaszín feketére vált
Fotó: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az állatkerti szakemberek legalább húsz, esetleg 25 fiókára számítanak – közölték.

A kis flamingók most még a fészekben vannak, a szülőpárok gondoskodnak róluk, de néhány hét múlva a felnőttek „óvodai csoportba” terelik majd a kicsiket, mert így könnyebb lesz vigyázni rájuk – olvasható a tájékoztatóban.

A flamingók homokból, sárból, iszapból építenek maguknak fészket és a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” rakják a tojást, ahonnan az nem tud kigurulni. Egy-egy flamingótojás nyolc-kilenc centiméter hosszú, öt centiméter széles és 115–140 grammot nyom. A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki. A fiókák egy darabig nem túl aktívak, kezdetben a csőrük és lábaik is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos korukig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy, a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, és ezután a fiatalok már ugyanazt a táplálékot fogyasztják, mint a felnőtt flamingók.

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) hivatalosan Magyarország madárfajainak a listáján is szerepel, kóborló példányokat időről időre megfigyelnek hazánk területén. A faj azonban inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi vidékeken érzi jól magát, elsősorban Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában lehet vadon találkozni velük. A flamingók hat faja közül a rózsás flamingó nő a legnagyobbra, neve pedig arra utal, hogy alapszíne jóval halványabb az állatkertekben szintén gyakran látható karibi flamingóénál.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak rózsás flamingókkal, és kifejezetten sikeresek ezeknek a madaraknak a szaporításában. Többek között ennek köszönhető, hogy Budapesten látható Európa egyik legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolóniája, amely jelenleg is több mint 130 egyedet számlál, és évente általában kéttucat fiókával gyarapszik. A szaporulatból a budapesti állatkert rendszeresen juttat más állatkerteknek is – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink