Krónika

Serkenti a gyomor-bél traktust, csökkenti a vércukorszintet és káros baktériumok akár 75 százalékát is elpusztítja

A chilipaprika hasznos tulajdonságai

A nagy mennyiségű kapszaicineknek köszönhetően a chilipaprika erős antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkezik. A káros baktériumok akár 75 százalékát is elpusztítja – írta meg a pravda.ru.

Serkenti a gyomor-bél traktust, csökkenti a vércukorszintet és káros baktériumok akár 75 százalékát is elpusztítja
A chilipaprika jó hatással van a szervezetre (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A paprika csípősségének oka a kapszaicin, egy alkaloid, amely stimulálja a trigeminális ideg ágait, irritálva a felső légutakat, a bőrt és a nyálkahártyákat.

Fokozza az immunitást, különösen a különböző megfázásokkal szembeni ellenállást biztosít. Kis mennyiségű chili serkenti a gyomor-bél traktust és növeli az étvágyat. Csökkenti a vércukorszintet.

A csípős paprika fogyasztása javítja az étvágyat, a vérkeringést, aktiválja az anyagcserét, az agyműködést, csökkenti a vérnyomást, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, erősíti az immunitást. Ezenkívül a tudósok úgy vélik, hogy a csilipaprika segít növelni az emberi élettartamot.

Hogyan fogyasztják a chilipaprikát
Frissen, szárítva, fagyasztva és savanyítva fogyasztják. A paprika hőkezelés hatására sem veszíti el tulajdonságait.

Eleinte csak egy kis fűszerrel fűszerezze, hogy megnézze, mennyi chili lesz elég Önnek. A chilipaprikát egyébként nemcsak ételekhez, hanem italokhoz – például kávéhoz (csokoládéhoz) – is adják.

Kapcsolódó írásaink