Krónika

Csökkenti a gyulladást, támogatja az immunrendszert, és erős csontokat biztosít

A rukkola segíti az emésztést, és csökkenti a vérnyomást

Sokan csak a pizzán ismerik, de számtalan formában fogyasztható a rukkola. Ráadásul alacsony kalóriatartalmú, és magas az alapvető tápanyagtartalma. Többek között A-, C- és K-vitaminban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és antioxidánsokban is gazdag.

Csökkenti a gyulladást, támogatja az immunrendszert, és erős csontokat biztosít
A rukkola fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A rukkolát már az ókor óta termesztik és fogyasztják, feljegyzések már a Római Birodalomból származnak róla. Úgy vélték, hogy afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran társították a termékenységi rituálékhoz. A középkorban a rukkolát kolostorokban termesztették és gyógyászati célokra használták. Napjainkban a világ számos konyhájában, különösen az olasz, a francia és a közel-keleti ételekben népszerű összetevő.

A rukkola alacsony kalóriatartalommal és lenyűgöző tápanyagprofillal büszkélkedhet. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az egészséghez. A rukkola beillesztése az étrendbe segíthet az általános jó közérzet fenntartásában, és még bizonyos betegségek megelőzésében is hatékony lehet.

A rukkola nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől, és csökkentik a gyulladást.

A rukkolában található kálium és magnézium segíthet csökkenteni a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Jó rostforrásként a rukkola segíti az emésztést, és hozzájárul az egészséges bélrendszer fenntartásához.

Magas C-vitamin-tartalma támogatja az erős immunrendszert.

A rukkola alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt kiváló kiegészítője bármely testsúlycsökkentő diétának.

Jó kalcium- és K-vitaminforrás, mindkettő elengedhetetlen az erős csontok fenntartásához.

A rukkolában található A-vitamin és béta-karotin hozzájárul az egészséges bőrhöz és a jó látáshoz.

Számtalan formában fogyaszthatjuk. Ehetjük pizzák, szendvicsek részeként, de különböző saláták alapanyaga is lehet. Sokan magában is eszik a rukkola leveleket, de töltelék eleme is lehet ez az egészséges növény.

Kapcsolódó írásaink