Krónika

Nagyot zuhant az IQ-szintjük azoknak, akik átestek a Covidon

A legújabb tudományos kutatás szerint a koronavírus fertőzés súlyos következménnyel járt az értelmi képességekre azoknál, aki átestek a betegségen – olvasható a Borson megjelent cikkben.

Nagyot zuhant az IQ-szintjük azoknak, akik átestek a Covidon
Képünk Illusztráció
Fotó: AFP/STR

Csúnyán alul teljesítettek az IQ-teszten azok a személyek, akik átestek a koronavírus fertőzésen. A szakértők szerint koránt sem biztatók a számok. A Lancet orvosi folyóiratban megjelent új brit tanulmányban a koronavírus-fertőzöttek intelligencia szintjét mérték meg.

Több mint 112 ezer beteg adataiból jött ki a riasztó eredmény, amely szerint azok, akik megfertőződtek a koronavírussal, alacsonyabb értékeket értek el a hagyományos Intelligencia-teszteken, mint azok, akik megúszták a vírust. A vírusfertőzéssel kórházba került betegek produkálták a legrosszabb eredményt, ráadásul még azoknak is romlott a kognitív képessége, akik csak enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ellentétben azokkal akik nem kapták el a betegséget. A kutatás szerint, akik intenzív osztályon kötöttek ki, az IQ-teszten átlagban 9 ponttal alacsonyabb volt a teljesítményük a vizsgákon. A long-covidon (hosszú covid) átesetteknek sem volt fényesebb a pontszámuk: ők 6 ponttal, az enyhe covid-fertőzést kapott betegek pedig két ponttal alacsonyabb számot értek el a vírust el nem kapóknál.

A tanulmány szerint, akik az eredeti Covid-vírustörzssel fertőződtek meg, azok produkálták a legrosszabb eredményeket, míg a későbbi, jóval gyengébb Omicron variánst elkapóknál elenyésző volt a romlás mértéke. A kutatók hozzátették, hogy a vakcinázás hatása is befolyásolhatta az eredményeiket.

Meglehetősen ijesztőek a számadatok.

- mondta Adam Hampshire professzor, a tanulmány vezető szerzője a DailyMailnek, míg Benedict Michael professzor, a Liverpooli Egyetem fertőzésekkel foglalkozó laboratóriumának igazgatója azt mondta, hogy:

egyértelműen egy nagyon súlyosan érintett csoportról van szó.

A professzor szerint úgy tűnik, hogy a vírus nem az agyat fertőzte meg, hanem a szervezet másodlagos következménye, amely potenciálisan az erekre hat, és csökkenti az oxigénáramlást. A kutatók szerint továbbra sem világos, hogy a Covid-betegek agya képes-e a fertőzés előtti állapotra regenerálódni.

Kapcsolódó írásaink

BKK: Megjelent a tízdarabos gyűjtőjegy a BudapestGO-ban

ĀA jegyet a papíralapúhoz hasonlóan négyezer forintért lehet megvenni, a jegyek a vásárlástól számított egy évig használhatók fel (visszaváltás csak akkor lehetséges, ha a gyűjtőjegycsomag mind a tíz szelvénye érintetlen)