Egészség

Néma, több szervet érintő gyilkossá is tehetjük

Az utóbbi években folyamatosan növekszik a májbetegek száma, ami egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent. Bár a kezelések hatalmas fejlődésen mentek keresztül, mégis évente kétmillió ember hal meg májbetegségek következtében világszerte. Megfelelő életmóddal ezeknek a haláleseteknek a legnagyobb részét ráadásul meg lehetett volna előzni, olvasható a hazipatika.com-on megjelent cikkben.

Néma, több szervet érintő gyilkossá is tehetjük
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK / LDA

Elérte a másfél milliárdot a krónikus májbetegek száma, ami egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent. Kétmillió áldozatot szednek a májbetegségek világszerte, Magyarországon pedig minimum 3500 érintettet veszítünk el minden évben. Ezeknek a betegségeknek a többsége azonban megfelelő életmóddal megelőzhető lenne, illetve ha időben felismerik, gyógyítható – nyitotta meg a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján megrendezett Máj Világnapja kapcsán meghirdetett rendezvényt dr. Szijártó Attila.

A klinika igazgatója hangsúlyozta: a máj egy olyan létfontosságú szerv, ami semmi mással nem helyettesíthető, a legutolsó stádiumban lévő betegek egyetlen lehetősége tehát a transzplantáció, amit hazánkban egyedül ezen a klinikán végeznek. „Itt a sebészeti kezelések olyan arzenálját vetjük be, amelyekkel a korábban végzetes betegségek érintettjeit ma már sok esetben meg tudjuk menteni – húzta alá.

Néma, több szervet érintő gyilkos: a zsírmáj

A leggyakoribb májbetegségről, az anyagcsere betegségekkel összefüggő zsírmájról Werling Klára beszélt a sajtóeseményen. A klinika docense kiemelte: a világ lakosságának már több mint egyharmadát érintő állapot arányának növekedéséért a helytelen életmód felelős. A zsírmáj következtében gyulladás léphet fel, ami májzsugorhoz, sőt akár májrákhoz vezethet. Ráadásul ez a betegség több szervet is érinthet, így hozzájárulhat egyebek mellett szívritmuszavarok, infarktus, bél-, gyomor-, mell- és prosztatarák, valamint krónikus vesebetegség kialakulásához is.Bár kezelés egyelőre nem létezik a zsírmáj gyógyítására, egészséges táplálkozással és testmozgással azonban megelőzhető, sőt ha idejében felismerik, vissza is fordítható.

Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje

Korábban a szakma is, a közvélemény is jóval megengedőbb volt az alkoholfogyasztással kapcsolatban, sőt, sok helyen lehetett hallani a napi egy pohár vörösbor ajánlást. Mára azonban megdőlt ez az elmélet. Mivel a májbetegekre még inkább veszélyes, mint az egészségesekre, az érintettek pedig legtöbb esetben nem tudnak a betegségükről, Horváth Gábor azt javasolja: lehetőleg senki ne igyon. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság hepatológiai szekciójának elnöke úgy fogalmaz: „koccintani minden nap lehet valamire, de inkább enélkül ünnepeljünk. Az alkoholfogyasztásnak ugyanis nincs biztonságos szintje, ez a májkárosodás legfőbb okozója.”

Hepatitis B és C – cél a korai felismerés

Bár a hepatitis B és C vírusfertőzöttek az esetek többségében spontán meggyógyulnak, előfordul azonban, hogy a betegség krónikussá válik. Ekkor egy néhány hetes gyógyszeres kezelésre van szükség, ami már ingyenesen, azonnal hozzáférhető. Enélkül a betegség krónikus gyulladást okoz a májban, ami májzsugorhoz, májelégtelenséghez vezethet, sőt jelentősen megnöveli a májrák kialakulásának kockázatát is. Óriási probléma azonban, hogy a fertőzöttek kétharmada nem tud a betegségéről. Márpedig meggyógyítani kizárólag azt tudják, akiről felismerik, hogy érintett.

A hepatitis-C vírusfertőzöttek számát a világon 71 millióra, Magyarországon húszezerre becsülik. A vírushepatitisek okozta szövődmények és halálesetek száma korai felismeréssel, a rizikócsoportok kiterjesztett szűrésével és időben elkezdett kezeléssel azonban csökkenthető. A hepatitic B vírusfertőzés is globális egészségügyi probléma, hiszen évente másfélmillió új fertőzöttről tudunk, így mostanra nagyjából 300 millió krónikus fertőzött van világszerte. A vírus minden évben 800 ezer áldozatot szed világszerte.

Így tartsa fenn mája egészségét:

  1. Mozogjon rendszeresen! Minimum heti 150-200 percet, 3-5 alkalommal! A testmozgás segít csökkenteni a zsír felhalmozódását a májban, javítja a véráramlást és az általános anyagcsere-funkciót.
  2. Kérje háziorvosától a megfelelő oltásokat! A védőoltásokkal ugyanis megelőzheti az akut májgyulladást okozó hepatitis A és B vírusfertőzést.
  3. Táplálkozzon egészségesen! Ez elősegíti a megfelelő májműködést és megelőzi a zsírmáj kialakulását.
  4. Érje el és tartsa meg a normális testsúlyt! Ha túlsúlyos, vigyen be naponta 500-1000-rel kevesebb kalóriát!
  5. Mosson kezet rendszeresen és alaposan! Így több olyan vírusfertőzés is megelőzhető, melyek a májat veszik célba.
  6. Kerülje a drogokat! Ezek ugyanis – egyebek mellett – súlyos májkárosodást és májelégtelenséget okoznak.
  7. Ne fogyasszon alkoholt! Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás akut májgyulladást okozhat, hosszú ideje fennálló alkoholfogyasztás pedig zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje!
  8. Válassza a biztonságos szexet! A megfelelő védekezés csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések, például a hepatitis B és C kockázatát.
  9. Rendszeresen lássa orvos! A folyamatos kontroll segíti a májbetegségek korai felismerését, így javítva a gyógyulási esélyeket.

Cél a teljes magyar lakosság leszűrése

Ma a háziorvos csak a várandósokat, illetve azokat küldheti kivizsgálásra, akik valamilyen tünettel jelentkeznek nála. A hosszú távú cél az azonban, hogy a teljes lakosság élhessen az ingyenes hepatitis B és C szűrés lehetőségével – vetítette előre Gervain Judit, a Nemzeti Hepatitis Bizottság elnöke. A Nemzeti Hepatitis Program keretében ugyanis igyekeznek minél szélesebb körben elérhetővé tenni az egyszeri vérvétellel járó szűrés lehetőségét, hogy minden érintettet időben megtaláljanak, amikor a betegség még gyógyítható.

Kapcsolódó írásaink